..

Miért érdemes monitorszemüveget viselni?

A számítógépes látás szindróma (CVS – Computer Vision Syndrome)

Mielőtt rátérnénk a monitor szemüvegek előnyeire, fontos megismerkedni a számítógépes látás szindrómával. A mai világban mindenütt képernyők vesznek minket körül: képernyőkön dolgozunk, képernyőkön olvasunk híreket, és a szórakozás és a közösségi élet egy jó része is számítógépek segítségével történik, ami megnövekedett képernyőidőt jelent – ennek pedig sajnos könnyen az egészségünk láthatja a kárát.

Az, hogy a rosszul kialakított munkaállomások és a sok ülés testtartási és mozgásszervi problémákat okozhatnak, nem meglepő. A kijelzők előtt töltött idő azonban nemcsak a vázizomrendszert terheli meg, hanem a szemeket is, de miért is? A jelenség hátterében több ok is áll:

 • a képernyőket nézve ritkábban pislogunk, így könnyen elpárolog, elfogy a szemfelszínt nedvesen tartó könnyfilm, ez pedig komoly károsodást okozhat a szaruhártya sejtjeiben,
 • a rossz megvilágítás, nem megfelelően beállított, csillogó vagy tükröződő monitor megnehezíti a fókuszálást és fárasztja a szemet,
 • mindezek mellett a LED-es kijelzők által kibocsátott kék fény is hozzájárul a számítógépes látás szindrómához, a monitor szemüvegek többek között erre jelentenek megoldást.


A számítógépes látás szindróma tünetei

Ha az alábbi tünetek valamelyikét tapasztaljuk, könnyen lehet, hogy számítógépes látás szindrómában szenvedünk:

 • fejfájás
 • homályos látás
 • fókuszálási nehézségek
 • száraz szemek
 • szemirritáció (kivörösödött szemek)

Mit tehetünk szemünk védelme érdekében?

A legegyszerűbb megoldást természetesen a kevesebb ülőmunka és képernyőidő jelentené, ez azonban legtöbbünk számára nem reális opció, összeszedtünk tehát néhány egyszerű, könnyen megfogadható tanácsot.

Első körben a legfontosabb a megfelelő munkaállomás kialakítása. Fontos, hogy megfelelő testtartásban üljünk, a megfelelő magasságban helyezzük el a képernyőt, és biztosítsuk, hogy az ne csillogjon vagy tükröződjön, fényereje pedig ne haladja meg a környezetét.

Az Amerikai Optikusok Szövetsége alkotta meg a 20-20-20 szabályt: minden 20, képernyő előtt töltött perc után szánjunk rá 20 másodpercet, hogy egy legalább 20 lábnyi (kb. 6,1 m) távolságban lévő tárgyra fókuszáljunk, pihentetve a sugártest izmait. Remek gyakorlat, és még egy kis beiktatott pihenésre is lehetőséget ad!

A műkönny segítségével megelőzhetjük a szem kiszáradását, érdemes alkalmazni, amennyiben huzamosabb ideig nem akar múlni a szemszárazság.

A monitorszemüvegek előnyei

A monitor szemüvegek vagy gamer szemüvegek olyan 0 dioptriás/dioptria nélküli szemüvegek, amelyek nagyban hozzájárulnak a számítógépes látás szindróma tüneteinek megszüntetéséhez vagy mérsékléséhez.

 • kiszűrik az LED-es kijelzők kibocsátotta káros kék fény jelentős részét (ez történhet bevonattal, a szemüveglencse alapanyagához hozzáadott adalékkal, vagy a kettő kombinációjával),
 • a monitorszemüvegek lencséi olyan speciális csiszolással rendelkeznek, ami megkönnyíti a fókuszálást, így a nap végére kevésbé fárad el a szem,
 • speciális tükröződésvédő réteggel vannak ellátva, így könnyebben látható a monitor.

A legjobb döntés mindig személyre szabott

A szemüvegvásárlás alkalmával számos lehetőségünk van a szemüvegünk személyre szabására. Monitorszemüveget nem csak dioptria nélküli változatban választhatunk, de akár dioptriás kivitelben is (olvasószemüveg, munkaszemüveg). Ha cikkünkkel sikerült felkeltenünk az érdeklődését, bátran nézzen körül webshopunkon vagy látogasson el hozzánk – az Önhöz legközelebb található Ofotért-üzletbe –, hogy szakembereink segítségével a további felmerülő kérdéseire is választ adhassunk!

További bejegyzések

[ErrorDialogTitle]

asdfasdfasd

Siker

A termék sikeresen a kosárba került