Szakszerű szemüveg tisztítás lépésről-lépésre

Szakszerű szemüveg tisztítás lépésről-lépésre

A szemüveg olyan használati tárgy, amely könnyen piszkolódik. Normál használat mellett por, zsír és egyéb szennyeződések rakódhatnak le a lencséken. Így javasolt a mindennapi szemüvegtisztítás, amellyel ragyogóan tisztává varázsolhatjuk a szemüveget. Cikkünkben bemutatjuk a szakszerű szemüvegápolás lépéseit és a leggyakoribb hibákat!

A szemüvegtisztítás lépései

1. Kézmosás és előkészület

A szemüvegtisztítás első lépéseként érdemes összegyűjteni a szükséges eszközöket. A tökéletes végeredményhez a következőkre lesz szükség.

  • Szemüvegtisztító spray: Olyan speciális tisztító folyadék, amely effektíven eltávolítja a zsiradékokat és egyéb szennyeződéseket, azonban nem okoz korróziót.
  • Rostmentes törlőkendő / mikroszálas kendő: A rostmentes vagy mikroszálas törlőkendő segítségével csíkmentesen törölheti szárazra a lencséket. A finom anyagból készült szövetdarabokkal elkerülhető a mikrokarcolások kialakulása.
  • Szemüvegtok: Végül pedig szükséges lehet egy szemüvegtok, amennyiben a tisztást követően nem veszi fel rögvest a szemüveget.

A szükséges eszközök összegyűjtését követően mosson alaposan kezet. Ehhez mindenképpen használjon szappant, amely eltávolítja a bőr felszínén található zsírréteget. Így megelőzhető, hogy a tisztítás során ismét összepiszkolja a lencséket. Mielőtt a következő lépésre ugrana, törölje alaposan meg kezeit.


2. Langyos vizes öblítés

Következhet a szemüveg tisztás második lépése: az öblítés. Fogja meg a szárakat és tartsa a szemüveget folyó langyos víz alá. Fontos, hogy kerülje a túl meleg víz használatát, az ugyanis kárt tehet a lencsén található speciális rétegekben. Körülbelül 10-30 másodpercnyi öblítést követően áttérhet a következő lépésre!

3. Szemüveglencse és szár tisztítása speciális folyadékkal

A szemüveglencse tisztítása nem lehetséges háztartási eszközökkel. A zsíroldó, fogkrém és szappan alkalmazása kár tehet a szenzitív anyagból készült lencsében vagy keretben. Minden esetben szemüvegtisztító spray használatát javasoljuk! A választott tisztító folyadékot fújja egyenletesen a lencsére és a szárra. Érdemes extra figyelmet fordítani azokra a területekre, amelyek rendszeresen kapcsolatba kerülnek a bőrrel. Ugyanis ezeken a területeken idővel fokozott mennyiségű szennyeződés rakódhat fel.


4. Szárítás mikroszálas kendővel

Végül pedig eljött a szemüveg tisztítás utolsó lépése: a mikroszálas kendővel történő szárítás. A gyengéd anyagból készült ronggyal karc- és csíkmentes módon itathatjuk fel a nedvességet a szemüvegről. Kerülendő póló, konyharuha, zsebkendő és egyéb érdes felületű anyag használata.

Szemüvegtisztítás házilag: mit érdemes mindenáron kerülni?

Szemüveg tisztítása fogkrémmel vagy egyéb háztartási folyadékokkal

A szemüveg tisztítása fogkrémmel vagy egyéb háztartási folyadékokkal minden esetben kerülendő. Ez nem csupán a szemüvegben tehet kárt, de akár bőrirritációhoz is vezethet. A tisztítószerek tartalmazhatnak olyan kemikáliát, amely veszélyes lehet a bőrre. 


Durva textíliák használata a szárításhoz

Míg a mikroszálas törlőkendő sima felülete gyengéd módon képes magába szívni a nedvességet, addig a durva textíliák és papírok mikrokarcokat okozhatnak a lencsén. Ez idővel tönkreteheti a szemüveget.


Szemüvegápolás fogkefével

A szemüvegtisztítás házilag is elvégezhető feladat, azonban a megfelelő felszerelés elengedhetetlen. Köröm- vagy fogkefével nem pótolható a mikroszálas törlőkendő. Az erős sörtéjű kefék nagy valószínűséggel karcokat okoznak a lencsén és a száron. 

Gyakori kérdések és válaszok

Mi az az ultrahangos szemüveg tisztítás?

Az ultrahangos szemüveg tisztítás során egy speciális berendezés segítségével, rezonanciával távolítják el a szemüvegkeret réseibe ragad szennyeződéseket. Általában több évnyi használat után válik szükségessé az ultrahangos tisztítás.


A szemüveg tisztítás alkohollal is végezhető?

Az alkohol fertőtlenítő hatású, tehát tökéletes választás szemüvegtisztításhoz – gondolják sokan. De vajon valóban használható? Bár számos szemüvegtisztító spray tartalmaz etanolt, mégsem javasolt a szemüveg tisztítása alkohollal. Egy komplex tisztító termék egyéb zsíroldó és korróziógátló anyagokat is tartalmaz a makulátlan lencsék és hosszú termékélet eléréséhez.


Biztonságos a szemüvegtisztítás otthon? Nem tehetek kárt a szemüvegben?

Igen, a szemüvegtisztítás otthoni körülmények között is biztonságos, amennyiben a fenti instrukciókat követi, az erre alkalmas tisztítóeszközökkel.


Szemüvegtörlő kendő tisztítása: kimosható a rostmentes és mikroszálas törlőkendő?

A szemüvegtörlő idővel porossá és zsírossá válik. Az érzékeny anyag azonban nem tisztítható gépi mosással. Ennél gyengédebb módszert igényel a kendő megtisztítása. Amennyiben főleg port és egyéb apró részecskéket szeretne eltávolítani, kövesse a következő lépéseket:

  1. Helyezze a kendőt egy szemetes felé!
  2. Majd erősen rázza meg!
  3. Szükség esetén hajszárító vagy sűrített levegő spray segítségével távolítsa el a makacs porszemeket!


A zsír eltávolításához pedig javasolt a gyengéd kézi mosás használata.


Melyik a legjobb szemüvegtisztító számomra?

A legjobb szemüvegtisztító megtalálásához érdemes egyéni preferenciáit mérlegelni. A termékek tisztító képessége között nincs jelentős különbség, így az illat és egyéb terméktulajdonságok a mérvadóak vásárláskor. 


Tekintse meg szemüveg kiegészítő termékeinket!

További bejegyzések

[ErrorDialogTitle]

asdfasdfasd

Siker

A termék sikeresen a kosárba került