Gyakori kérdések

Itt megtalálhatja a legyakoribb kérdéseket és válaszokat. Ha nem, akkor lépjen velünk kapcsolatba e-mailen vagy telefonon.

Dioptriával kapcsolatos kérdések és kifejezések

Mi a dioptriák helyes megadásának módja?

A dioptria megadásához szüksége lesz a legutóbbi látásvizsgálati eredményére. Amennyiben nem rendelkezik 1 éven belüli látásvizsgálati eredménnyel, kérjük, keresse fel szaküzleteinket egy vizsgálat elvégzése céljából. Időpontot az alábbi linken tud foglalni.

A dioptriák helyes kitöltésében az alábbi útmutató segítségére lehet, ITT találja.

Mi a pupilla távolságom és hogyan tudom meghatározni?

A pupilla távolság a szemek pupilla középpontjai között mért egyenes szakasz hossza (távolság) milliméterben kifejezve. Ez lehet két érték, eltérő egymástól vagy egy érték. Amennyiben nem találja a recepten, Ön is le tudja mérni egy vonalzóval.

Milyen lencse felületkezelések vannak?

Az optika világában a különféle lencsebevonatok fejlődtek az utóbbi időben a legtöbbet. Ezeknek a bevonatoknak köszönhetően a lencsék élettartama növekszik, valamint egyre jobb minőségű látást biztosítanak, rosszabb fényviszonyok esetén is. Színezés nélkül is védhetik szemünket a káros UV-sugárzástól és könnyebb őket tisztítani. A lencse felületkezelések olyan a lencse felületén lévő bevonatok, amelyek azok jellegétől függően többek között szolgálhatnak a lencse felületének keményítésére, a lencsén megjelelő tükröződések csökkentésére, portaszító, vízlepergető hatás kiváltására, kék fény kiszűrésére, fény polarizációjára.

Mit jelent az, hogy egyfókuszú lencse?

Az egyfókuszú lencse kifejezés azon lencsék csoportját jelöli, amelyek csak és kizárólag egy adott előre meghatározott távolságra pl.: távoli, monitor vagy olvasó távolság biztosítanak éles látást a szemüveglencse viselője számára.  

Miben különbözik az egyfókuszú és többfókuszú lencse?

Az egyszerű szemüveglencséket egyfókuszúnak, a bifokális és a progresszív lencséket pedig többfókuszúnak nevezzük. A második csoportba tartozó lencséket úgy kell elképzelni, mintha kettő vagy több egyfókuszú lencséből készítenénk egyet, aminek távolra és közelre más-más dioptriaértéke van. Ebből eredően egy többfókuszú szemüveggel helyettesíthetünk több szemüveget is, így nem kell azokat cserélgetni és keresgetni, szabadon marad a kezünk.

Miben különbözik a progresszív és bifokális lencse?

A bifokális lencse csak távolra és közelre ad éles képet, és a két dioptria között egy látható választóvonal van, ami a használat során kényelmetlenséget okozhat. Ezzel ellentétben, a progresszív lencse link nemcsak a távoli és az olvasó távolságban ad éles képet, hanem e két távolság között elhelyezkedő valamennyi távolságra is.

Ezt úgy oldották meg, hogy a lencse felső részében található távoli dioptriából kiindulva fokozatosan változik a lencse erőssége, míg el nem éri a lencse alján az olvasó dioptriát. Ennek köszönhetően, a megfelelő fejtartással mindig megtalálhatjuk rajta azt a pontot, amivel az adott távolságra éles képet kapunk. Ráadásul sokkal esztétikusabb is, mint a bifokális lencse, hiszen nincs rajta semmilyen válaszvonal, úgy néz ki, mint egy hagyományos, egyfókuszú lencse.


Üveg vagy műanyag lencsét válasszak?

Nem is lehet kérdés. Válasszuk a műanyagot! Napjaink műanyag lencséi kiváló optikai minőségben készülnek és semmilyen szempontból nem maradnak el az üveg lencséktől. Átlagos súlyuk az üvegnek csak fele vagy harmada, ráadásul nem törnek. A műanyag lencsével készült szemüveg kisebb súllyal támaszkodik az orrunkra, és balesetnél kevésbé okoz sérülést.

Melyik lencse laposabb és jobb?

A hagyományos lencsék erősen domborúak, és "kilógnak" a keretből. A lencsék legújabb generációja ─ az úgynevezett aszférikus felületkialakításnak köszönhetően ─ feltűnően laposabbak. Ezek a lencsék nemcsak esztétikusabbak, de az új technológiának köszönhetően kevésbé nagyítják, vagy éppen kicsinyítik a szemet, és jobb képalkotással rendelkeznek.

Milyen a vékonyított lencse?

Az üveg és műanyag lencsék családján belül is többféle alapanyagot használunk. A vékonyított lencsék speciális üvegből vagy műanyagból készülnek, amiket a szakma magas törésmutatójú anyagoknak nevez. Ezekből lényegesen vékonyabb lencsék készíthetők, s minél nagyobb a dioptria, annál szembetűnőbb a különbség a hagyományos lencséhez képest.

Az esztétikus szemüveg tehát a lencsétől függ?

Szemüvegünk szebb és optikailag is tökéletesebb lesz, ha a kiválasztott lencse ─ a fentiek közül minél több ─ előnyös tulajdonsággal rendelkezik. A lencseválasztás mellett legalább ennyire fontos a szemüvegkeret helyes megválasztása is.

A lehető legszebb szemüveget szeretném

A szemüvegkerethez az optikus mindig akkora átmérőjű lencsét választ, amiből az optikailag tökéletes szemüveg esztétikusan készíthető el. A lencsék ugyanakkor csak egy adott átmérőválasztékban készülnek. A legtöbbjük esetében azonban ─ külön díjfizetés mellett ─ van mód az egyedi lencse legyártására, amikor is nemcsak az Ön szemészeti adatait, hanem a kiválasztott keret alakját és méretét is figyelembe veszik.

Fárasztóbb lett az olvasás, miért?

Biológiai sajátosság, hogy 40 éves korunk környékén fárasztóbbá és nehezebbé válik az olvasás. Rövidnek bizonyul a karunk, az olvasnivalót távolabb kell tartani ahhoz, hogy élesen lássuk. A szemünk segítségre, vagyis olvasószemüvegre szorul, melynek dioptriaértéke korunk előrehaladtával folyamatosan nő. Idővel szükségessé válhat a szemüveg távolra nézéskor is. Ezt a természetes, élettani folyamatot az orvostudomány presbyopiának, azaz öregszeműségnek nevezi.

Mit válasszak, ha olvasószemüvegre van szükségem?

Előre elkészített olvasószemüveget semmiképp. Ezek a szemüvegek egyrészt optikai szempontból megkérdőjelezhető minőségben, másrészt az átlagos szemüvegviselő szemészeti adatai szerint készülnek, pedig nem vagyunk egyformák. A szakember által készített szemüvegnél azt is figyelembe vesszük, hogy két szemünk dioptria igénye nem mindig egyforma, továbbá, minden embernek eltérő a "pupillatávolsága", vagyis a két szem egymástól mért távolsága. A rossz szemüveg fejfájást okozhat!

Miért jó a progresszív lencse, ha csak olvasáshoz kell szemüveg?

Ebben az esetben a progresszív szemüveg egy olyan olvasószemüveg lesz, amivel, ha felnézünk, akkor is jól látunk. Nem kell levenni, nem kell keresgélni, nem baj, ha fennmarad az orrunkon, hiszen a távoli részében nincs dioptria. Az egyfókuszú lencsével készült olvasószemüveggel csak az olvasnivalót látjuk, de le kell vennünk, ha távolra tekintünk, mert különben homályosan látunk és szédülünk. A monitor megint más távolságra van, mint az olvasnivaló, ezért azt sem látjuk vele jól. Ha szemünk alkalmazkodik ehhez a kb. karnyújtásnyi távolsághoz, akkor annak megint fejfájás és szemfáradás lesz a következménye. Egy „sima” olvasószemüveget keresgélni kell és le-, felkapkodni, aszerint, hogy éppen hova nézünk. Ha pedig csak letoljuk az orrunk hegyére, hogy átnézzünk felette, jócskán öregebbnek fognak nézni minket a korunknál! Ha olvasószemüvegnek olyan progresszív lencsét választunk, amelynek távoli dioptriaértéke nulla, mindezt elkerülhetjük. Távolra, közelre, sőt a köztes távolságokra is egyformán élesen fogunk látni, amit a dioptria értékének későbbi növekedésekor fogunk igazán értékelni és nem árulja el a korunkat sem.

Mit jelent a progresszív munkaszemüveg?

Ez a furcsa elnevezés egy olyan speciális progresszív jellegű lencsét takar, amit nem általános viselésre, hanem asztalnál végzett munkához és szabadidős tevékenységhez fejlesztettek ki. Ez egy olyan olvasószemüveg, amivel nem csak 30-40 cm-re látunk, hanem - lencsetípustól függően ─ 1,5-3 méterig terjedő tartományban. Aki nagyon idegenkedik a szemüveg állandó viselésétől, de már szüksége lenne olvasáshoz és a munkavégzéséhez szemüvegre, azoknak ez a lencse tökéletes megoldás. Azoknak is ajánljuk ezt a lencsét, akik munkájuk során keveset néznek távolra, inkább csak közelre és kb. karnyújtásnyi távolságra, de azt sokáig, szinte egyfolytában.

Szemüvegesként milyen napszemüveget hordhatok?

Kevesen tudják, hogy az egyfókuszú és a progresszív műanyag lencsék legnagyobb része napszemüveg változatban is elkészíthető. Másik lehetőségként léteznek ma már olyan napfény hatására sötétedő üveg és műanyag lencsék is, amelyek kint napszemüvegként, belső térben pedig ─ kivilágosodva ─ hagyományos szemüvegként funkcionálnak.

Minden műanyag lencse karcolódik?

Igen, de minden műanyag lencsére rendelhetünk felületkeményítést. Ennek a kemény védőrétegnek a hatására a lencse ellenállóképessége és élettartama jelentősen megnő, bár egy műanyag lencse felülete soha nem lesz olyan kemény, mint egy üvegé.

Mit jelent a tükröződéscsökkentő bevonat?

Közismert, hogy az átlátszó anyagok ─ mint az ablaküveg vagy a szemüveglencse ─ a fénynek csak egy részét engedik át, a többit pedig visszatükrözik. A tükröződéscsökkentő ─ a szakma nyelvén "antireflex" ─ réteg a minimálisra csökkenti a fényvisszaverődést, vagyis a lencsék csillogását. Kevesebb fény verődik vissza és több jut a lencsén keresztül a szembe.

Miért hasznos az antireflex bevonatú lencse?

Egyrészt ezek a lencsék több fényt engednek át, ezért a tárgyakról élesebb képet kapunk. Másrészt a mögöttünk lévő dolgok és fények nem tükröződnek vissza a szemüveglencse belső oldalán. Esztétikai szempontból pedig azt kell kiemelni, hogy a velünk szemben állót nem zavarja a lencse csillogása, mert tökéletesen látja a szemünket, és a lencsénk is vékonyabbnak tűnik.

Melyik antireflex réteget válasszam?

Minél jobb egy tükröződéscsökkentő réteg, annál kevésbé csillog a lencse. A legkorszerűbbnek tekintett "Szuper 6 antireflex bevonat" egy rendkívül ellenálló, kemény réteg: egy kiváló, többrétegű tükröződéscsökkentő, egy a szem káprázását okozó kékfényszűrő és egy tisztítást segítő vízlepergető réteg kombinációja. Egy ilyen bevonatú lencse a keretben szinte láthatatlan és nagyon kellemes viselet.

Szükséges-e a lencsére UV-szűrő bevonat?

Az ultraibolya, vagy rövidítve UV-sugárzás erősödésével a megfelelő védelem egyre fontosabb szemponttá válik, ezért minden műanyag lencsére ajánljuk. A legkorszerűbb szemüveglencsék már alapanyagukban UV-szűrők. Ezek többnyire a magas törésmutatójú lencsék és a fényérzékeny alapanyagból készülő szemüveglencsék, de a normál lencsék többségére is kérhető ez a bevonat.

Minden lencse színezhető?

A műanyag lencsék legnagyobb része igen. A szemüvegviselők egy jelentős részének érzékeny a szeme, ezért választanak egy enyhe árnyalatú színezést a lencséikre, ami belső térben nem zavarja őket, erős napsütésnél viszont kényelmesebbé teszi a szemüvegviselést. Színezett lencsével dioptriás napszemüveget is készíthetünk, amivel tökéletesen kelthetjük a napszemüveg illúzióját, főként, ha választunk hozzá egy jó keretet.

Monitor előtt milyen szemüveget viseljek?

Köztudott, hogy a számítógép monitora előtt végzett munka fokozottan veszi igénybe a szemünket. A műanyag lencsékre felvihető monitornéző bevonattal, vagy az anyagában színezett monitornéző üveglencsével a képernyő használata komfortosabb, a látott kép élesebb.

Online vásárlás

Lehetséges online megvásárolnom a szemüvegem?

A webshopunkat kifejezetten ezt a célt szem előtt tartva hoztuk létre a Vásárlóink szolgálatára. Online egyfókuszú olvasó és távollátó komplett szemüveg vásárlására biztosítunk lehetőséget.

Mi a szemüveg vásárlás menete?

Az online szemüveg vásárlás lépéseiről ide kattintva tájékozódhat.

A vásárlás menetéről az ÁSZF-ben ide kattintva közvetlenül elérhető vonatkozó pontjait elolvasva tájékozódhat.

Rendelhetek vényköteles szemüveget az oldalon?

Az Ofotért webshopban vényköteles szemüvegek nem kiválthatók.

Van-e látszerész szakember általi ellenőrzés a rendelés véglegesítése előtt?

Amennyiben szeretné igénybe venni, természetesen lehetőséget biztosítunk Önnek. Ez esetben kérjük, küldje el az alábbi e-mail címre: webshop@ofotert.hu a látásvizsgálati adatlapját.

Lefoglalhatom-e a szemüvegem, hogy átvegyem utána az üzletben?

Sajnáljuk, jelenleg ez a lehetőség nem áll rendelkezésére.

Hogyan vásároljunk kuponnal október 11. és 15. között?

Gondoskodunk látásáról online, és webshopunkon elfogadjuk a promóciós kuponokat is.

A kupont a vásárlási folyamat végén, a saját adatok kitöltése lépésnél lehet lehet megadni.

A kuponbeváltás sajátossága, hogy webshopunkon az alábbi teljes árú termékekre váltható be:

  • szemüveg kiegészítőkre,
  • szemüveg keretekre.

Komplett szemüveg rendelésére NEM használható fel.

A beváltás másik fontos része, hogy akkor váltható be, ha csak teljes árú termék van a kosárban, ebben az esetben látható a kupon kód mező. Ellenkező esetben a kuponkód mező nem látható!

Kuponbeváltás folyamata

1.) Tegye a kosárba a kívánt terméket és lépjen tovább a kosárhoz.

2.) Amennyiben nem lépett be, lépje be saját fiókjába vagy regisztráljon.

3.) Kosár oldalról lépjen tovább a fizetésre.

4.) A számlázási és szállítási adatok megadása oldalon, az Összegzés részénél használja fel a kuponját a "Kuponkód vagy Törzsvásárlói kártyaszám" mezőbe írva. Az ALKALMAZ gombot megnyomva a rendszer ellenőrzi a kód érvényességét és levonja a kedvezményt.

(Mobilon alul látható az összegzés, erre figyeljen mielőtt továbblépne, ide kell írnia a kupon kódot!)

5.) Majd tovább a Fizetéshez.

Vevőszolgálaton dolgozó munkatársaink tájékoztatást és tanácsot adnak termékeinkkel és szolgáltatásainkkal kapcsolatos kérdésekben, fordulon hozzájuk bizalommal: webshop@ofotert.huFizetéssel kapcsolatos kérdések

Mik a lehetséges fizetési módok?

A lehetséges fizetési módokról ide kattintva közvetlenül tájékozódhat, valamint a webshop főoldalának alsó menü sorában is megtalálható „Fizetési tájékoztató” címszóra kattintva is informálódhat.

Vásárolhatok-e utánvétellel?

Nem, az Ofotért webshopban nincs lehetőség fizetési módként az utánvéttel való fizetést választani.   

Átvehetem-e üzletben a megrendelésem?

Átvételi pontként a szaküzleteink nem jelölhetők meg. 

Van lehetőség vállalkozóként vagy egészségpénztár részére számlát kérni?

Az Ofotért webshopban csak magánszemélyek vásárolhatnak.

A termék számla nélkül érkezett, miként lehetséges ennek a pótlása?

Amennyiben ilyet tapasztal, kérjük vegye fel a kapcsolatot vevőszolgálati munkatársainkkal e-mailen vagy telefonos elérhetőségeiken.

Fizethetek-e egészségpénztári kártyával?

Az Ofotért webshopban egészségpénztár nevére, címére számla kiállítása, utólagos elszámoltatás és egészségpénztári kártyával való fizetésre közvetlenül sajnálatosan nincsen lehetőség az oldalunkon. A szolgáltatás csak üzleteinkben vehető igénybe.

Hol nézhetem meg a rendelésem?

Megrendelését a saját fiókjában nézheti meg. Kérjük, hogy az oldal jobb felső sarkában a BEJELENTKEZÉS gombra kattintva lépjen be fiójába.

Bal oldalon elhelyezett RENDELÉSEK menüpont alatt tájékozódhat rendeléséről.

Nem kaptam visszaigazoló e-mailt, mit tegyek?

Minden esetben küldünk megrendelés visszaigazoló e-mailt. Előfordulhat, hogy a visszaigazoló e-mail a SPAM / JUNK / PROMÓCIÓ mappába kerül, ezért kérjük ellenőrizze ezekben is. Amennyiben nem találja, kérjük lépjen kapcsolatba vevőszolgálati munkatársainkkal. 

A megrendelés lezárását követően módosíthatom-e vagy lemondhatom-e a rendelésem?

Már nincs lehetőség módosításra megrendelés leadását követően. Amennyiben megrendelését módosítani szeretné, kérjük vegye fel a kapcsolatot vevőszolgálati munkatársunkkal és a lehetőség szerint megoldást keresünk problémájára.

Van-e lehetőség csomagkövetésre?

A futárszolgálatnak átadott megrendeléseket nyomon lehet követni. A tájékoztató e-mailben valamennyi szükséges információt megtalálhatja a csomagkövetéshez. A GLS csomagkövető oldalát itt érheti el:

https://gls-group.eu/HU/hu/csomagkovetes

Visszamondhatom-e a rendelésem, ha azt már feladták?

Sajnáljuk, erre nincs lehetősége a felületünkön. Kérjük lépjen kapcsolatba vevőszolgálati munkatársainkkal.

Hogyan tudok kedvezmény / promóció kódot használni?

A vásárlás folyamata során a fizetéshez érve a megfelelő ablakba beírva tudja felhasználni a promóciós kódot a rendelkezésre álló felhasználási határidőn belül.

Nem fogadja be a kedvezmény kódom a rendszer, mi a teendő?

Kérjük ellenőrizze a kedvezménykód érvényességét. Előfordulhat, hogy nem megfelelően töltötte ki az adatokat. Mindig ügyeljen a kis és nagybetűkre.

Használhatom-e újra a kedvezmény kódom, ha nem fejeztem be a rendelésem?

Igen, használhatja.

Elfelejtettem használni a kódom, mit tegyek, hogy megkapjam a kedvezményt?

Sajnos utólagos kupon beváltásra nincsen mód.

Fizethetek-e részletekben (áruhitellel)?

Az Ofotét webshopban nem áll rendelkezésre részletfizetési (áruhitel) konstrukciós fizetési mód.

Szállítással kapcsolatos kérdések

Mennyi idő alatt szállítják ki a rendelésem?

A várható szállítási információt a vásárlási folyamat alatt végig jelezzük. Optikai keret és egyéb termékek vásárlása esetén 12 óráig leadott rendelést, aznap átadjuk a futárszolgálatnak, amely már másnap kiszállításra kerül. Pénteki rendelés esetén a szállítás kedden történik. Komplett szemüveg esetén a vállalási idő: 5-7 munkanap. Minden esetben tájékoztatjuk a tényleges szállítási időről.


Loading...

[ErrorDialogTitle]

asdfasdfasd

Siker

A termék sikeresen a kosárba került