Napszemüveg méretek: így lesz tökéletes a napszemüvegkeret!

Napszemüveg méretek: így lesz tökéletes a napszemüvegkeret!

Nem tudja, hogyan lehet megállapítani egy napszemüveg méretét, és nem találja a megfelelő darabot, amely illik az arcformájához? A tökéletes napszemüvegkeret megtalálásához csak el kell végezni hozzá pár egyszerű mérést, és persze az sem árt, ha jól választjuk meg a keret és a lencse anyagát.

A napszemüveg méretének meghatározása

A napszemüvegek méretét három viszonyszám alapján határozhatjuk meg:

  • A lencseméret a lencsék szélességét jelöli a legszélesebb részen. A Ray-Ban New Wayfarer napszemüvegek például 52 mm-es és 55 mm-es lencseméretekben kaphatók. A legtöbb keret lencseszélessége 44-62 mm közötti.
  • A hídszélesség a lencséket összekötő fém- vagy műanyagdarabot méri az orr feletti részen. A híd méréséhez a lencsék legbelső oldalán kezdjük a mérést, majd a híd másik oldalán ugyanott fejezzük be. A legtöbb szemüvegkeret hídmérete 14-24 mm közé esik.
  • A szárhossz a napszemüveg szárát méri a zsanérnál kezdve, és egyenes vonalban folytatódik a legtávolabbi pontig a hajlított részt is beleszámolva. A szárhossz általában 120 és 150 mm között mozog.

Bár nem mindig van rá szükség, de speciális napszemüvegnél a lencsemagasság is szempont lehet, amihez a lencse függőleges magasságát kell megmérni a lencse legalsó részétől egyenesen a tetejéig.

Napszemüvegkeret méretek

A napszemüveg méreteket három számjegyű kód jelzi, amelyeket a gyártók a szemüveg belsejére nyomtatnak, és többnyire a száron vagy az orrnyereg belső oldalán találhatóak. A szem/lencse mérete általában az első szám, ezt követi a híd mérete, majd a szár mérete. Ha például ezt a három számot látja a kerete belsejében: 48-19-140, akkor

  • a lencseátmérő 48 mm,
  • a híd mérete 19 mm,
  • a szár hossza pedig 140 mm.

Olykor egyéb számokat, illetve betűket is láthatunk a szemüvegen, amelyek általában a keret modelljét és/vagy a keret színét jelölik. Ha a napszemüveg méretezését nem találjuk, a legegyszerűbb, ha lemérjük a régi szemüvegünket a fentebb leírtaknak megfelelően.

Napszemüveg és szemüveg méretezése

A legtöbb esetben a szemüvegkeretek némileg kisebbek lehetnek a napszemüveg méretéhez képest, ha azonban a keretek stílusa hasonló, akkor a méret is hasonló lehet. Ha a meglévő keretén a napszemüveg méretek lekoptak, vagy bizonytalan a méretezéssel kapcsolatban, kérjük, forduljon hozzánk bizalommal. Ha a stílusban vagy a színben kételkedik, lehetősége van virtuális napszemüveg próbára is, így otthona kényelméből válogathat az egyes modellek között.

Milyen napszemüveget vegyek?

A megfelelő napszemüveg méret mellett az is fontos szempont, hogy az adott modell, hogy áll a stílusához, arcformájához.

  • Ha szögletes az arca, viseljen lekerekített aljú napszemüveget.
  • Hosszúkás arcnál, keskeny állnál érdemes a szélesebb lencséjű szemüvegeket választani.
  • Ha kerekebb az arca, próbálja ki a szögletes szemüvegeket.

Hogyan válasszunk napszemüveget?

Az Ofotért üzleteiben különböző színű dioptriás napszemüveglencsék közül is válogathat, sőt, már a fényre sötétedő lencsék is elérhetők nálunk, akár autóban fényre sötétedő változatban is.

  • A szürke napszemüveglencse általános városi használatra ajánlott.
  • A barna napszemüveglencse autóvezetésnél és sportolásnál válik be a legjobban, mert növeli a kontrasztot erős fényviszonyoknál.
  • A zöld napszemüveglencse pedig nyugtató, relaxáló hatást biztosít.

Látogasson el üzleteinkbe és találja meg a megfelelő napszemüveget!

További bejegyzések

[ErrorDialogTitle]

asdfasdfasd

Siker

A termék sikeresen a kosárba került