Nem is lehet kérdés. Válasszuk a műanyagot! Napjaink műanyag lencséi kiváló optikai minőségben készülnek és semmilyen szempontból nem maradnak el az üveg lencséktől. Átlagos súlyuk az üvegnek csak fele vagy harmada, ráadásul nem törnek. A műanyag lencsével készült szemüveg kisebb súllyal támaszkodik az orrunkra, és balesetnél kevésbé okoz sérülést.
 
A hagyományos lencsék erősen domborúak, és "kilógnak" a keretből. A lencsék legújabb generációja ─ az úgynevezett aszférikus felületkialakításnak köszönhetően ─ feltűnően laposabbak. Ezek a lencsék nemcsak esztétikusabbak, de az új technológiának köszönhetően kevésbé nagyítják, vagy éppen kicsinyítik a szemet, és jobb képalkotással rendelkeznek.
 
Az üveg és műanyag lencsék családján belül is többféle alapanyagot használunk. A vékonyított lencsék speciális üvegből vagy műanyagból készülnek, amiket a szakma magas törésmutatójú anyagoknak nevez. Ezekből lényegesen vékonyabb lencsék készíthetők, s minél nagyobb a dioptria, annál szembetűnőbb a különbség a hagyományos lencséhez képest.
 
Szemüvegünk szebb és optikailag is tökéletesebb lesz, ha a kiválasztott lencse ─ a fentiek közül minél több ─ előnyös tulajdonsággal rendelkezik. A lencseválasztás mellett legalább ennyire fontos a szemüvegkeret helyes megválasztása is.
 
A szemüvegkerethez az optikus mindig akkora átmérőjű lencsét választ, amiből az optikailag tökéletes szemüveg esztétikusan készíthető el.
A lencsék ugyanakkor csak egy adott átmérőválasztékban készülnek. A legtöbbjük esetében azonban ─ külön díjfizetés mellett ─ van mód az egyedi lencse legyártására, amikor is nemcsak az Ön szemészeti adatait, hanem a kiválasztott keret alakját és méretét is figyelembe veszik.
 
Az egyszerű szemüveglencséket egyfókuszúnak, a bifokális és a progresszív lencséket pedig többfókuszúnak nevezzük. A második csoportba tartozó lencséket úgy kell elképzelni, mintha kettő vagy több egyfókuszú lencséből készítenénk egyet, aminek távolra és közelre más-más dioptriaértéke van.
Ebből eredően egy többfókuszú szemüveggel helyettesíthetünk több szemüveget is, így nem kell azokat cserélgetni és keresgetni, szabadon marad a kezünk.
 
A bifokális lencse csak távolra és közelre ad éles képet, és a két dioptria között egy látható választóvonal van, ami a használat során kényelmetlenséget okozhat. Ezzel ellentétben, a progresszív lencse nemcsak a távoli és az olvasó távolságban ad éles képet, hanem e két távolság között elhelyezkedő valamennyi távolságra is.
Ezt úgy oldották meg, hogy a lencse felső részében található távoli dioptriából kiindulva fokozatosan változik a lencse erőssége, míg el nem éri a lencse alján az olvasó dioptriát. Ennek köszönhetően, a megfelelő fejtartással mindig megtalálhatjuk rajta azt a pontot, amivel az adott távolságra éles képet kapunk. Ráadásul sokkal esztétikusabb is, mint a bifokális lencse, hiszen nincs rajta semmilyen válaszvonal, úgy néz ki, mint egy hagyományos, egyfókuszú lencse.
 
Biológiai sajátosság, hogy 40 éves korunk környékén fárasztóbbá és nehezebbé válik az olvasás. Rövidnek bizonyul a karunk, az olvasnivalót távolabb kell tartani ahhoz, hogy élesen lássuk.
A szemünk segítségre, vagyis olvasószemüvegre szorul, melynek dioptriaértéke korunk előrehaladtával folyamatosan nő. Idővel szükségessé válhat a szemüveg távolra nézéskor is. Ezt a természetes, élettani folyamatot az orvostudomány presbyopiának, azaz öregszeműségnek nevezi.
 
Előre elkészített olvasószemüveget semmiképp. Ezek a szemüvegek egyrészt optikai szempontból megkérdőjelezhető minőségben, másrészt az átlagos szemüvegviselő szemészeti adatai szerint készülnek, pedig nem vagyunk egyformák.
A szakember által készített szemüvegnél azt is figyelembe vesszük, hogy két szemünk dioptria igénye nem mindig egyforma, továbbá, minden embernek eltérő a "pupillatávolsága", vagyis a két szem egymástól mért távolsága.
A rossz szemüveg fejfájást és látásromlást okozhat!
 
Ebben az esetben a progresszív szemüveg egy olyan olvasószemüveg lesz, amivel, ha felnézünk, akkor is jól látunk. Nem kell levenni, nem kell keresgélni, nem baj, ha fenn marad az orrunkon, hiszen a távoli részében nincs dioptria. Az egyfókuszú lencsével készült olvasószemüveggel csak az olvasnivalót látjuk, de le kell vennünk, ha távolra tekintünk, mert különben homályosan látunk és szédülünk. A monitor megint más távolságra van, mint az olvasnivaló, ezért azt sem látjuk vele jól. Ha szemünk alkalmazkodik ehhez a kb. karnyújtásnyi távolsághoz, akkor annak megint fejfájás és szemfáradás lesz a következménye. Egy „sima” olvasószemüveget keresgélni kell és le-, felkapkodni, aszerint, hogy éppen hova nézünk. Ha pedig csak letoljuk az orrunk hegyére, hogy átnézzünk felette, jócskán öregebbnek fognak nézni minket a korunknál! Ha olvasószemüvegnek olyan progresszív lencsét választunk, amelynek távoli dioptriaértéke nulla, mindezt elkerülhetjük. Távolra, közelre, sőt a köztes távolságokra is egyformán élesen fogunk látni, amit a dioptria értékének későbbi növekedésekor fogunk igazán értékelni és nem árulja el a korunkat sem.
 
Ez a furcsa elnevezés egy olyan speciális progresszív jellegű lencsét takar, amit nem általános viselésre, hanem asztalnál végzett munkához és szabadidős tevékenységhez fejlesztettek ki.
Ez egy olyan olvasószemüveg, amivel nem csak 30-40 cm-re látunk, hanem - lencsetípustól függően ─ 1,5-3 méterig terjedő tartományban. Aki nagyon idegenkedik a szemüveg állandó viselésétől, de már szüksége lenne olvasáshoz és a munkavégzéséhez szemüvegre, azoknak ez a lencse tökéletes megoldás. Azoknak is ajánljuk ezt a lencsét, akik munkájuk során keveset néznek távolra, inkább csak közelre és kb. karnyújtásnyi távolságra, de azt sokáig, szinte egyfolytában.
 
Kevesen tudják, hogy az egyfókuszú és a progresszív műanyag lencsék legnagyobb része napszemüveg változatban is elkészíthető.
Másik lehetőségként léteznek ma már olyan napfény hatására sötétedő üveg és műanyag lencsék is, amelyek kint napszemüvegként, belső térben pedig ─ kivilágosodva ─ hagyományos szemüvegként funkcionálnak.
 
Az optika világában a különféle lencsebevonatok fejlődtek az utóbbi időben a legtöbbet.
Ezeknek a bevonatoknak köszönhetően a lencsék élettartama növekszik, valamint egyre jobb minőségű látást biztosítanak, rosszabb fényviszonyok esetén is. Színezés nélkül is védhetik szemünket a káros UV-sugárzástól és könnyebb őket tisztítani.
 
Igen, de minden műanyag lencsére rendelhetünk felületkeményítést. Ennek a kemény védőrétegnek a hatására a lencse ellenállóképessége és élettartama jelentősen megnő, bár egy műanyag lencse felülete soha nem lesz olyan kemény, mint egy üvegé.
 
Közismert, hogy az átlátszó anyagok ─ mint az ablaküveg vagy a szemüveglencse ─ a fénynek csak egy részét engedik át, a többit pedig visszatükrözik. A tükröződéscsökkentő ─ a szakma nyelvén "antireflex" ─ réteg a minimálisra csökkenti a fényvisszaverődést, vagyis a lencsék csillogását. Kevesebb fény verődik vissza és több jut a lencsén keresztül a szembe.
 
Egyrészt ezek a lencsék több fényt engednek át, ezért a tárgyakról élesebb képet kapunk. Másrészt a mögöttünk lévő dolgok és fények nem tükröződnek vissza a szemüveglencse belső oldalán.
Esztétikai szempontból pedig azt kell kiemelni, hogy a velünk szemben állót nem zavarja a lencse csillogása, mert tökéletesen látja a szemünket, és a lencsénk is vékonyabbnak tűnik.
 
Minél jobb egy tükröződéscsökkentő réteg, annál kevésbé csillog a lencse. A legkorszerűbbnek tekintett "Szuper 6 antireflex bevonat" egy rendkívül ellenálló, kemény réteg: egy kiváló, többrétegű tükröződéscsökkentő, egy a szem káprázását okozó kékfényszűrő és egy tisztítást segítő vízlepergető réteg kombinációja. Egy ilyen bevonatú lencse a keretben szinte láthatatlan és nagyon kellemes viselet.
 
Az ultraibolya, vagy rövidítve UV-sugárzás erősödésével a megfelelő védelem egyre fontosabb szemponttá válik, ezért minden műanyag lencsére ajánljuk. A legkorszerűbb szemüveglencsék már alapanyagukban UV-szűrők. Ezek többnyire a magas törésmutatójú lencsék és a fényérzékeny alapanyagból készülő szemüveglencsék, de a normál lencsék többségére is kérhető ez a bevonat.
 
A műanyag lencsék legnagyobb része igen. A szemüvegviselők egy jelentős részének érzékeny a szeme, ezért választanak egy enyhe árnyalatú színezést a lencséikre, ami belső térben nem zavarja őket, erős napsütésnél viszont kényelmesebbé teszi a szemüvegviselést.
Színezett lencsével dioptriás napszemüveget is készíthetünk, amivel tökéletesen kelthetjük a napszemüveg illúzióját, főként, ha választunk hozzá egy jó keretet.
 
Köztudott, hogy a számítógép monitora előtt végzett munka fokozottan veszi igénybe a szemünket. A műanyag lencsékre felvihető monitornéző bevonattal, vagy az anyagában színezett monitornéző üveglencsével a képernyő használata komfortosabb, a látott kép élesebb.

Időpontfoglalás

Üzletek

Kapcsolat