Myopia kisokos: a rövidlátás kezelése, okai és tünetei

Myopia kisokos: a rövidlátás kezelése, okai és tünetei

A rövidlátás (idegen szóval myopia) az egyik leggyakoribb látászavar. 10-ből több mint 3 ember érintett a rövidlátásban a világon. A homályos látás mellett, a fejfájás, szemdörzsölés, szemfáradtság és kancsalság is utalhat a látászavarra. Tudjon meg többet a rövidlátás kezelése, okai és tünetei kapcsán cikkünkből!

Mi a rövidlátás?

A rövidlátás, más néven myopia, egy gyakori látáshiba, amelynek jellemzője, hogy csak a közeli tárgyak élesek, messzire azonban már homályosan látunk.

Rövidlátás tünetei

A rövidlátás okai

A szem anatómiája

A rövidlátás okainak megértéséhez érdemes áttekinteni a szem anatómiáját. A szem belső részén átlátszó üvegtest helyezkedik el. A szemgolyó falát 3 réteg/burok képezi. Ezek belülről kifelé haladva a következők: a fényérzékelő sejteket tartalmazó retina, azaz látóhártya, innen lép ki a látóideg. Ezt követi az érhártya és az ínhártya, amelyek elől „lyukasak”, teret hagyva a szivárványhártyának és a szivárványhártya által körülvett pupillának, ahol a fény behatol a szembe. A szivárványhártya és a pupilla előtt a szintén átlátszó szaruhártya helyezkedik el. A pupilla mögött található a szemlencse, amely a retinára fókuszálja a fénysugarakat. A szemlencsét úgynevezett lencsefüggesztő rostok tartják, alakja pedig a sugárizom összehúzódásával, illetve elernyedésével változtatható — így tudunk közelre és távolra is fókuszálni. Ez az alkalmazkodási képesség az életkor előrehaladtával csökken, ilyenkor van szükség olvasószemüvegre.

Mikor következik be a rövidlátás? Röviden akkor, ha túl nagy a szem törőereje, azaz a szaruhártya és a szemlencse a retina elé fókuszálja a képet. Ennek oka leggyakrabban vagy a túl domború szaruhártya és szemlencse vagy pedig a túl hosszú szemtengely. Ez utóbbi esetben a rövidlátás a növekedés megszűnéséig (20-as évek eleje) romolhat.

Genetikai tényezők

A rövidlátás a legtöbb esetben örökölt és fiatal korban alakul ki. Amennyiben felnőttként válik rövidlátóvá valaki, fontos az alapos orvosi kivizsgálás, ugyanis a látászavar felnőttkori kialakulása mögött komoly problémák állhatnak (ideghártya leválás, cukorbetegség, szürkehályog).

Melyek a rövidlátás tünetei?

A myopia mielőbbi felismerése kiemelten fontos gyerekeknél. A diagnózis felállításához szakorvos által végzett szemészeti vizsgálat szükséges. Az alábbiakban összefoglaltuk azokat a jeleket, amelyek rövidlátásra utalhatnak.

A rövidlátás tünetei az alábbiak lehetnek:

  • gyakori és rendszeres fejfájás,
  • gyermekeknél túlzott pislogás,
  • homályos látás távolra,
  • kancsalság,
  • szemdörzsölés,
  • szemfáradtság,
  • szokatlan fejállások gyermekeknél.

A rövidlátás típusai

Súlyossága szerint lehet:

  • Kisfokú rövidlátás: 0-6 közötti dioptria
  • Közepes fokú rövidlátás: 6-12 közötti dioptria
  • Nagyfokú rövidlátás: 12 dioptria felett


A kialakulás szempontjából pedig az alábbi típusokról beszélhetünk:

  • Egyszerű rövidlátás: Az egyszerű rövidlátást a szem megnövekedett törőereje okozza. Vagy a szaruhártya és a szemlencse túl domború, vagy pedig megnyúlt a szemtengely. A legtöbb esetben már gyermekkorban kialakul. Remekül korrigálható szemüveggel, illetve kontaktlencsével.
  • Malignus myopia: A rosszindulatú rövidlátás esetén a szemgolyó hossza a növekedés lezárultával is tovább nő. Nehezen korrigálható és akár vaksághoz is vezethet.
  • Szürkületi rövidlátás: Rossz látási viszonyok közepette, például szürkületben tapasztalható rövidlátás, a retinára vetülő kép nem elég kontrasztos, így a szemnek problémát okoz a fókuszálás.
  • Akkomodációs görcs: Amikor valaki túl sokáig koncentrál közelre (számítógép monitor, olvasás stb.), a sugárizmok begörcsölnek és nem tudnak eléggé elernyedni a távolra nézéskor sem, ami rövidlátás-szerű tüneteket okoz (pseudomyopia).
  • Indukált rövidlátás: Enyhe vagy közepes mértékű miópia, amit kiválthat többek között szürkehályog, egyes gyógyszerek szedése, vagy a megnövekedett vércukorszint.
  • Lencsemiópia: A lencsemiópia mögött a szem fénytörő közegeinek megváltozott törésmutatója áll (okozhatja pl. szürkehályog).

Mire figyeljek gyermekemnél?

Ha Ön vagy párja rövidlátó, sajnos nagyobb rá az esély, hogy gyermekük is rövidlátó lesz. Bár iskoláskor előtt nem mindig könnyű kiszűrni, van néhány jel, ami erre utalhat. Ha például óvodáskorú gyermeke csak közelről hajlandó TV-t nézni, illetve gyakran közelről nézeget tárgyakat, jó eséllyel rövidlátó. Az iskoláskorú gyermekek már észreveszik és meg tudják fogalmazni, ha nem látnak el rendesen a tábláig, náluk inkább a támogatás, a szemüveggel kapcsolatos ellenérzések legyőzése a feladat.

Rövidlátás kezelése

A rövidlátás kezelése

Az egyszerű rövidlátás könnyen korrigálható szemüveg vagy kontaktlencse segítségével. Mivel a rövidlátók szeme túl közelre fókuszál, ezért mínuszos dioptriájú, úgynevezett szórólencsére van szükségük.

Az optometrista látásvizsgáló tábla, skiaszkópia és egy automata berendezés segítségével meghatározza a szemek fénytörési hibáját. Ezután egy speciális, cserélhető lencséjű szemüveggel állapítja meg, mekkora dioptriára lenne szüksége a vizsgált személynek. A megfelelő szemüveg kiválasztásánál szükség van még továbbá a pupillák távolságának meghatározására is.

A kontaktlencsék hasonlóan működnek, mint a szemüvegek, csak itt a fénytörést korrigáló lencse közvetlenül a szaruhártyára kerül fel. A kontaktlencsék sok előnnyel rendelkeznek, de mivel csökkentik a szaruhártyához jutó oxigént, ezért minimum heti egy-két alkalommal, illetve napi pár órára ajánlott szemüveget is viselni, hogy a szaruhártyánk regenerálódni tudjon.

Rövidlátó szemüveg vagy kontaktlencse?

Vajon rövidlátó szemüveg vagy kontaktlencse jelenti a jobb megoldást a myopia kezeléséhez? A döntéshez az alábbiakat érdemes figyelembe venni.

Kontaktlencsék viselése során a szemüvegekkel szemben az egész látótér éles, így jobb térlátást kapunk, mert szélesebb az éles látómező és a szemüveglencse széleinél jelentkező torzító hatást is kiküszöböljük. Ez kiemelten igaz azokra, akik nagyfokú rövidlátásban szenvednek, náluk jelentősen javulhat a látásélmény. Sportolásnál szintén érdemes lehet lencsét viselni, mert így nem veszélyeztetjük szemüvegünk megsérülését és szabadabban mozoghatunk.

Bár némileg más látásélményt nyújtanak, a szemüvegek viselése kényelmesebb lehet, mint a kontaktlencséké. Szemüveget egész nap lehet viselni és a lencseviselésnél ritkábban fordul elő szemszárazság.

Mivel a helyes döntéshez sok egyéni tényezőt kell figyelembe venni, mindenképpen egyeztessen optometrista szakembereinkkel!

Gyakori kérdések és válaszok

Dioptria röviden: mi az a dioptria?

A rövidlátás és egyéb látászavarok kapcsán gyakran felmerülő kifejezés a dioptria. De vajon mit jelent pontosan a kifejezés?


Dioptria röviden: A szemészetben a dioptria a kontaktlencse és szemüveglencse tulajdonságait leíró fizikai mennyiség. Jele: D és DPT. Meghatározásához a lencse méterben mért fókusztávolságának reciprokát kell venni.


Mi a myopia jelentése?

A myopia jelentése magyarul rövidlátás. A kapcsolódó myops szó etimológiai háttere a görög “myein” (becsukni) és “ops” (szem) szavakra vezethető vissza.


Rövidlátás teszt: hogyan diagnosztizálják a myopia látászavart?

A myopia diagnózist kizárólag szakorvos állapíthatja meg. A rövidlátás teszt minden komplex látásvizsgálat részét képezi. A gyors és fájdalommentes vizsgálatnál Snellen-táblát használnak általában.


Lehetséges a myopia kezelése?

Igen, lehetséges a myopia kezelése. Szemüveget vagy kontaktlencsét használnak a látászavar kezeléséhez.


Mi az a sugárizom?

A sugárizom (latinul musculus ciliaris) egy körformájú izom a szemben. Fontos szerepet játszik a közeli tárgyakra történő fókuszálásban.


Milyen lencsével javítható a rövidlátás?

A rövidlátás tüneteit tapasztaló személyekben gyakran felmerül a kérdés: milyen lencsével javítható a rövidlátás? A rövidlátás súlyosságától függően 0-12 közötti dioptriájú lencse szükséges. Ennek megállapításában szemorvos vagy optometrista tud segíteni.

További bejegyzések

[ErrorDialogTitle]

asdfasdfasd

Siker

A termék sikeresen a kosárba került