Szürkehályog: mit kell tudnia róla?

Szürkehályog: mit kell tudnia róla?

A szürkehályog egy gyakori szembetegség. Cataractának is nevezik. A lassan kialakuló, fokozódó látásproblémákat a szemlencse elszürkülése váltja ki. Az esetek nagy részében idős emberek szenvednek benne. Az orvostudomány jelenlegi állása szerint csak műtéttel kezelhető betegség. Mit érdemes tudni a kialakulásáról, tüneteiről, kezelési lehetőségeiről?

A szemlencse: a lencse a szem objektívjében

Az emberi szem sok szempontból hasonlít egy fényképezőgéphez. A különböző fénytörő felszíneken áthaladó fény végül a retinán képez (fordított állású) képet. Ebben a hasonlatban a retina sejtjei lesznek a fényérzékeny lemez/film. A szemlencse pedig az objektív legnagyobb lencséje.

A szemlencse egy áttetsző lencse. Fehérjerostokból és az általuk megkötött vízből áll. A lencsefüggesztő rostok rögzítik, és ezek segítségével lehet változtatni az átmérőjét. A sugártest izmai ugyanis a lencsefüggesztő rostok segítségével laposabbra tudják széthúzni. Amikor pedig el vannak ernyedve az izmok, a szemlencse eredeti, domborúbb alakját veszi fel.

Mi ennek a szerepe? Az akkomodáció, azaz az a folyamat, amely segítségével különféle távolságokra látunk élesen. Ugyanaz történik, mint amikor egy fényképezőgéppel különböző távolságra fókuszálunk.

A szürkehályog okai, kockázati tényezői

A tudósok nem tudják pontosan, mi okozza a szürkehályogot. Az biztos, hogy a lencse áttetszősége károsodik különféle molekuláris változások következtében (kirojtosodnak, kicsapódnak a fehérjerostok). Pontosabb tehát feltételezett okokról és kockázati tényezőkról beszélni.

A szürkehályog feltételezett okai:

  • A szemlencse öregedése,
  • Veleszületett betegségek,
  • Szemsérülések,
  • Fertőzések (pl. az anya terhesség alatti rubeolafertőzése).


A szürkehályog feltárt kockázati tényezői:

  • diabétesz,
  • dohányzás,
  • szemsérülések,
  • egyes gyógyszerek,
  • vitiligo,
  • forró anyagokkal végzett munka,
  • ionizáló sugárzások (pl. UV-sugárzás).


A szürkehályog tünetei

A szürkehályogról fontos tudni, hogy általában lassan, fokozatosan alakul ki. Ezért időbe telik, mire észreveszik a kialakulását. Jellemzően először csupán enyhe lencsehomályt tapasztal a beteg. Aztán szép lassan romlik a helyzet. És olyan érzése lesz, mintha egyre piszkosabb üvegen keresztül látná a világot. A látásproblémák érintik a színlátást is, egyes színeket rosszabbul látunk. Sötétben szintén romlik a látásélmény. Rövidlátás, romló térlátás, fényforrás körüli karikák és kettős látás szintén előfordulhat. A fényérzékenység szintén árulkodó tünet.

A szürkehályog kezelése

A szürkehályog az orvostudomány mai állása szerint csak műtétileg kezelhető. A szemlencse gyógyszeres vagy egyéb módon történő “megjavítása” nem lehetséges. Hanem az történik, hogy egy műtét során egy mesterséges szemlencsét, egy “protézist” ültetnek be a szembe.

A jó hír az, hogy ez ma már abszolút rutinműtétnek számít. Fájdalommentes, és helyreállítja a korábbi látást.


További bejegyzések

[ErrorDialogTitle]

asdfasdfasd

Siker

A termék sikeresen a kosárba került