Szemüvegkeret-típusok és anyagok: útmutató a jó döntéshez

Szemüvegkeret-típusok és anyagok: útmutató a jó döntéshez

Egy jó szemüveg, ha nem is egy életre, de mindenképp hosszú távra szólhat, ezért kifejezetten fontos, hogy körültekintően válasszunk, és megfontoltan határozzuk el magunkat egy-egy típusa mellett. Honnan is tudhatjuk pontosan, hogy megfelelően döntünk, hogy valóban a számunkra tökéletes szemüveget választjuk?

A szemüvegválasztás kritériumai


Tudjuk, hogy döntést hozni nem egyszerű, különösen akkor, ha hosszabb távra kell választanunk. A legjobb, amit ilyenkor tehetünk, hogyha minden szempontot alaposan és tudatosan körbejárunk, felsorakoztatjuk az érveket, végül pedig kiválasztjuk a megfelelő szemüvegkeretet.


A szemüvegek esetén nagyon sok kritérium mentén fel lehet mérni, hogy melyik típus lesz ideális. Kiindulási alap lehet az arcforma, a frizura, a vonások, a bőr– és szemszín – azaz minden, ami a külsőnkből fakad –, de persze az összes szemüvegtulajdonság is. Utóbbinál egyaránt szóba jöhet a forma, a típus és az anyag, amelyek összességével célszerű tisztában lenni ahhoz, hogy valóban minden eshetőség felkerüljön a mérlegre.

Szemüvegkeret-típusok: teljes, félkeretes vagy keret nélküli?

A szemüvegkeret-típusok között három nagy kategóriát lehet elkülöníteni a formán kívül, ez nem más, mint a:


●      teljes szemüvegkeret,

●      damilos szemüvegkeret (félkeretes),

●      és a keret nélküli (fúrt) szemüveg.


Az univerzális teljes szemüvegkeret


A teljes kerettel rendelkező szemüveg (=a keret a lencse egészét körülöleli) általában a legnépszerűbb választás, mert stílusát színét, anyagát és formáját tekintve olyan változatos kínálattal rendelkezik, amiben mindenki megtalálja a saját kedvencét. Vannak köztük egészen laza, sportos, de épp ellenkezőleg elegáns típusok is, illetve az extravagáns megjelenést előnyben részesítők is kedvükre válogathatnak a teljes, divatos szemüvegkeretek között. Akiknek pedig fontos a környezettudatosság, ők a bio-acetát szemüvegkeretek között találhatják meg a megfelelő szemüveget.


Amit érdemes megjegyezni, hogy bármelyik fajtája mellett is dönt, kifejezetten karakteressé teheti az arcvonásait. Ezért, ha Önnek a szemüveggel épp az egyedi tulajdonságok tompítása a célja, érdemes inkább más alternatívát keresnie!

A komfortot és kényelmet jelentő félkeretes szemüvegkeret


A félkeretes szemüvegek egyet jelentenek a damilos szemüvegkeretekkel. Összképileg ugyanis azt látjuk, hogy csupán a lencsék felén helyezkedik el a keret, de technikailag valójában az alsó részeken egy hajszálvékony damil is tartja azokat. Megjelenésüket tekintve szintén nagyon változatosak, nem utolsó sorban pedig egy tökéletes hétköznapi viselet.

A kifinomult, légies keret nélküli szemüvegkeret


A keret nélküli szemüvegek más néven fúrt szemüvegként is ismertek. Légies és könnyed megjelenésük miatt az egyik legelegánsabb típusként tartják számon, hiszen nem vonja el a figyelmet az arc más területeiről, de mégis igényességről és kifinomultságról árulkodnak. De az üzleti (business) megjelenéshez is tökéletes választás.


Ebben az esetben már nem találkozhatunk semmilyen keretmegoldással, ugyanis a lencsék széleit fúrják meg ahhoz, hogy a szárakat és az orrnyerget rögzíteni tudják. Több figyelmet igényelnek, mint egy teljes vagy félkeretes szemüveg, ezért csak azoknak ajánlott főleg, akik fokozottan tudnak vigyázni a szemüvegükre. Fontos, hogy mindig két kézzel vegyük fel, illetve le a szemüveget, valamint kemény tokban tároljuk.

Szemüvegkeret-anyagok: a fém és a műanyag összehasonlítása

A szemüvegkeret-anyagok esetén: fémből, titániumból és műanyagból készült típusok között válogathatunk. Természetesen ekkor is megvannak azok a szempontok, amik segíthetnek a döntésben:


  1. A műanyag keretek számítanak a legjobb választásnak erős dioptriával rendelkező lencsék esetén, mert ezek a fajták képesek esztétikailag a legszebben elfedni a szélvastagságot.
  2. Fémallergiára szintén a műanyag keret jelenti a megoldást, de fontos tudni, hogy már léteznek nikkelmentes fémkeretek, amik nem okozhatnak problémát.
  3. A fém– és a titánium kereteket lehet javítani, míg a műanyag kereteket általában teljesen cserélni kell, ha a keret elreped vagy eltörik.
  4. Ha nehéz a választás, akkor figyelembe kell venni a kombinált lehetőségeket, ugyanis a piacon elérhetők például a fémszárral elkészített műanyagkeretek is.

Ötletgyűjtés és széles kínálat az Ofotért segítségével

Az már tisztán látható, hogy a szemüvegkészítés alkalmával sok mindent érdemes számításba venni. Egyrészt fontos, hogy a megjelenésünket egy olyan kiegészítővel ötvözzük, amiben bármikor jól érezzük magunkat – ami mindig passzol a stílusunkhoz –, de ami még fontosabb, hogy funkcióját tekintve is kényelmet biztosítson számunkra.


Ha úgy érzi, hogy elveszett a lehetőségek széles választékában, nem kell megijednie, az Ofotért szakemberei készséggel válaszolnak minden felmerülő kérdésére. Addig is érdemes szétnéznie a szemüvegkeret-kínálatunkban, hogy a személyes találkozás alkalmával már a konkrét igényei mellett folytatódjon a tökéletes típus megtalálása!

További bejegyzések

[ErrorDialogTitle]

asdfasdfasd

Siker

A termék sikeresen a kosárba került