Találja meg a stílusához illő napszemüveget

A napszemüvegek nem csak divatos kiegészítői öltözékünknek, hanem szemünk egészségének megőrzésében is fontos szerepük van.

MIÉRT SZÜKSÉGES A NAPSZEMÜVEG

tudja meg miért szükséges a napszemüvegSzemünket ‒ a testünk más területeivel ellentétben ‒ az ébrenlét alatt folyamatosan használjuk, terheljük. A szükségesnél több fényre a szem védekező funkciókkal válaszol, amelyek egy idő után a szem túlterheléséhez vezetnek. A napszemüveg viselése ezt a túlterheltséget csökkenti: kiszűri a felesleges fényt és a zavaróan csillogó fényhatásokat. A napszemüvegek emellett a rendkívül veszélyes ultraibolya, röviden UV-sugarak ellen is védelmet nyújtanak.

Bár az emberek 80%-a tudatában van a napfény bőrt károsító hatásának (akár bőrrák okozója is lehet), csak 20%-uk tudja, hogy a napfény a szemet is károsíthatja. A környezetszennyezés hatására az ózonréteg egyre csökken, ennek következtében több UV sugárzás éri el a földfelszínt. A megnövekedett sugárzás növeli a bőrrák, immunrendszeri zavarok, szürke hályog és egyéb szemproblémák kockázatát.

 

fontos a gyermekek szemének  védelme

GYERMEKEINKET IS ÓVJUK!

A gyermekek esetében fokozottan szükséges a megfelelő védelem az UV-sugarakkal szemben, mert 14 éves korukig háromszor érzékenyebbek az UV-sugarak károsító hatására, mint a felnőttek.

 

UV-SUGARAK

Az UV-sugárzás rövidhullámú, nagy energiát tartalmazó láthatatlan fény, amelynek káros hatása lehet a szemre. Az UV-sugárzás a magas hegyekben, és a nyitott, fényvisszaverő felszíneket tartalmazó vidékeken (homokos part, víztükör, hó) a legerősebb. Az UV-sugárzás dél körül a legintenzívebb. Az UV-sugarakat három csoportba soroljuk: UVA, UVB, UVC, melyek hullámhosszukban, energiájukban és hatásukban különbözőek.

 

Bőrbe hatolva gyorsítja annak öregedését. Az ózonréteg csak kis részét nyeli el.

 

Ezek a sugarak felelősek bőrünk barnaságáért, de okozhatnak bőrrákot és égési sérüléseket, kötőhártya-gyulladást (a bőr leégéséhez hasonlóan), vagy szürke hályogot. Az ózonrétegben jelentős részük felszívódik, de az ózonréteg fogyatkozásával folyamatosan növekszik a veszélyük.

 

A legveszélyesebb UV-sugárzás típus. Szerencsére az ózonrétegben teljesen felszívódik és nem éri el a földfelszínt. (Az UVB-sugárzást kiszűrő napszemüveg lencsék megvédenék a szemet az UVC-sugárzástól is.)

A polárszűrős napszemüvegek is szűrik a káros UV-sugarakat, de ezen kívül a tárgyakról visszaverődő, zavaró csillogásokat is semlegesítik. A napszemüvegeknél a polarizációs szűrő síkját úgy állítják be, hogy a lencse a vízszintes síkban visszaverődő fénysugarakat ne engedje át. Ezek a napszemüvegek így kioltják a vízről, a hóról,a nedves útburkolatról és a szélvédőről visszaverődő csillogásokat. Használójuk jobban észleli a színeket, formákat, távolságokat, mint egy normál UV-szűrős napszemüveggel.

A szemüvegeseknek sem kell lemondaniuk az UV-szűrővel ellátott napszemüveg viseléséről. Bármelyik lencsét el tudjuk készíteni dioptriás napszemüveg változatban is. Ilyenkor a vásárló kiválaszthatja a számára leginkább megfelelő lencseszínt, amivel az adott lencsét majd ellátják. Ezekhez a lencsékhez választhatunk optikai keretet, de akár napszemüveget is, amibe az eredeti lencse helyére csiszolják majd be a dioptriás napszemüveglencsét. Ilyen esetben feltétlenül ki kell kérni az üzletben dolgozó szakemberek tanácsát, mert nem minden napszemüveg-keret alkalmas dioptriás napszemüvegnek is.

A polárszűrős dioptriás napszemüveg a dioptriás napszemüvegek egy speciális fajtája. Ezek is szűrik a káros UV-sugarakat, de ezen kívül a tárgyakról visszaverődő, zavaró csillogásokat is semlegesítik. Ilyenkor a polarizációs szűrő síkját úgy állítják be, hogy a lencse a vízszintes síkban visszaverődő fénysugarakat ne engedje át. Ezek a dioptriás napszemüvegek így kioltják a vízről, a hóról, a nedves útburkolatról és a szélvédőről visszaverődő csillogásokat. Használójuk jobban észleli a színeket, formákat, távolságokat, még élesebben lát.

Időpontfoglalás

Üzletek

Kapcsolat

Iratkozzon fel hírlevelünkre exkluzív ajánlatainkért és a legfrissebb információkért!
Töltse ki a következő mezőket, majd nyomja meg a „Feliratkozás” gombot!