A legjobb szemcsepp kiválasztása

A legjobb szemcsepp kiválasztása

A szem nemcsak a lélek tükre, hanem egyben legbonyolultabb érzékszervünk is. A kifinomultsággal azonban sérülékenység is együtt jár – a mai modern világban pedig szemünket is kifejezetten nagy terhelés éri. A sok, képernyő előtt töltött idő, a rossz alvási szokások és az egyre elterjedtebb allergiás megbetegedések bizony a szemünket sem kímélik. Míg természetesen fontos odafigyelni az életmódunkra, a szemcseppek nyújtotta kezelési lehetőségekkel is érdemes élni. Hogyan válasszuk ki a legjobb szemcseppet az óriási választékból? Cikkünkből megtudja!

A könnyről röviden


A szem felszínét a könnyréteg tartja nedvesen. Mivel a szemcseppek egyik leggyakrabban alkalmazott típusa, a műkönny a könnyréteg helyreállításában segít, érdemes gyorsan megismerkedni a könny funkcióival és összetevőivel.

A könny egyik legfontosabb funkciója, hogy szerepet játszik a szaruhártya oxigén- és tápanyagellátásában, valamint nedvesen tartja a szem felszínét. Ezen túl segít a látáshoz szükséges egyenletes felszín (fénytörő közeg) kialakításában és a baktériumok, vírusok elleni védelemben is. A könnyfilm három fázisból áll össze:

● Olajos fázis: a Meibom mirigyek termelik. Stabilizálja a könnyfilmet, és védi az elpárolgástól.

● Vizes fázis: a könnymirigyekben termelődik. A könny térfogatának mintegy 90%-át adja. Nagyrészt vízből, fehérjékből, tápanyagokból és ionokból áll.

● Mucinózus fázis: a mucinózus fázis rögzíti a könnyfilmet a szaruhártyához felszínéhez. A kehelysejtek termelik.


A száraz szem szindróma: a szemirritáció leggyakoribb oka


A száraz szem tünetegyüttes sokunk számára ismerős. Leggyakoribb tünetei a száraz, piros szem, a homályos látás és az irritáció. Hátterében sokféle ok állhat. Legtöbbször a sok, képernyő előtt töltött idő, a kialvatlanság és a száraz, szennyezett levegő okozzák. Jellemző eset, hogy a képernyőt nézve elfelejtünk pislogni, így a könnyréteg jelentős része elpárolog és ez okozza a panaszokat. Kontaktlencseviselés során is kiszáradhat a szemünk.


A fájó szem további okai


Természetesen nem csak a száraz szem szindróma okozhat irritációt. Az allergiák és a szembe jutott különféle anyagok, pl. a szmog is kiválthatják. De a baktériumok által kiváltott kötőhártyagyulladás is hasonló tüneteket produkálhat. Ezen túl bizonyos háttérbetegségek is megnyilvánulhatnak piros, irritált szemekben. Ezért fontos, hogy a tünetek huzamosabb idejű fennállása esetén konzultáljon szakemberrel!

A legjobb szemcsepp kiválasztásához tehát tudni kell a tünetek okát. Most, hogy ezeket áttekintettük, nézzük a szemcseppeket!


A szemcseppek típusai


A szemcseppeket alapvetően a következő kategóriákba sorolhatjuk:

Műkönnyek

A műkönnyek lényegében a száraz szem kezelésére lettek tervezve. Ezért a legjobb szemcsepp szemszárazságra mindenképpen egy műkönny lesz. A műkönnyek egyfelől mesterségesen pótolják a hiányzó könnyet, másfelől serkentik a könnytermelést.

A műkönnyeknek két nagy csoportja van. Az egyik az úgynevezett vizes bázisú, a másik az olajos bázisú szemcsepp.

● A vizes bázisút akkor ajánlott használni, ha enyhébb tüneteink vannak és ha azok csak a nap folyamán később jelentkeznek. Ezzel valójában a könny mennyiségét tudjuk pótolni.

● Az olajos bázisú szemcseppekre akkor van szükség, ha a tünetek erősek és már a reggeli órákban jelentkeznek. Ilyenkor a könny minőségének javítására is szükség van.


A tartósítószermentes műkönnyek

Érdemes tartósítószermentes műkönnyet vásárolni. A leggyakoribb tartósítószerek, a centimid és a benzalkónium-klorid ugyanis károsíthatják a szemfelszínt. Ezek az anyagok ráadásul a kontaktlencsék anyagával is kölcsönhatásba léphetnek, és irritálhatják a szemet. Ha kontaktlencsét visel, vagy napi öt alkalomnál többször használ műkönnyet, válasszon tartósítószermentes terméket!


Allergia elleni szemcseppek

Az allergia általában a szemeket sem kímélni. A piros, irritált szemek oka ebben az esetben azonban nem a könnyfilm sérülése, hanem a test gyulladásos reakciója. Ezt fogják vissza az antiallergének. A legtöbb termékben antihisztamin vagy hízósejt-stabilizátor található.


Antibakteriális szemcseppek

Ha a szem irritációját bakteriális fertőzés okozza, a legjobb szemcsepp gyulladásra egy antibiotikumos szemcsepp lesz, amit szemész szakorvos írhat fel.


Gyógyszer alapú szemcseppek

A gyógyszer alapú szemcseppek egyéb betegségek, például zöldhályog kezelésére alkalmasak.


Kombinált szemcseppek

A kombinált szemcseppek többféle hatóanyagot is tartalmaznak egyszerre.


Mire figyeljen még oda?


Van néhány általános tanács, amit érdemes megfogadni:

● Forduljon szakemberhez. A legjobb műkönny vagy szemcsepp kiválasztásához érdemes megkérdezni optikusát. Ha szembetegségben szenved, forduljon szemészhez!

● Figyeljen oda a szavatosságra. A biztonság érdekében csak a lejárati határidőig használja a szemcseppeket!

● Használja a helyes technikát. A szemcsepp alkalmazása előtt mosson kezet. Utána döntse hátra a fejét, és húzza hátra a szemhéját, majd körülbelül két centiméterről cseppentsen a szemébe.


Ha tanácsot szeretne kérni, sok szeretettel várjuk üzleteinkben - foglaljon időpontot!


További bejegyzések

[ErrorDialogTitle]

asdfasdfasd

Siker

A termék sikeresen a kosárba került