Szemtengelyferdülés, amely valójában asztigmatizmus

Szemtengelyferdülés, amely valójában asztigmatizmus

A köznyelvben tévesen szemtengelyferdülésként nevezett asztigmatizmus (más néven asztigmia) egy látásprobléma. A populáció közel egyharmadát érintő állapot akadályozza a közeli és távoli éles látást. Szakszerű kezelés nélkül gyakori fejfájást, vöröst szemet és akár gyulladást is okozhat. Cikkünkben részletesen bemutatjuk az asztigmia tüneteit és kezelési lehetőségeit!

Hogyan működik a szem?

Az asztigmatizmus részletes bemutatása előtt fontos szót ejteni a szem fiziológiai működéséről. Mivel az asztigmia egy fénytörési probléma, így röviden ismertetjük a fénytörő közegeket.

  • Szaruhártya: A szaruhártya a szem első fénytörő közege. A szaruhártya fénytörésében fontos szerepe van a könnyfilmnek is. Utána a fény átlép a csarnokvízbe.
  • Szemlencse: A csarnokvíz után a fény az íriszen keresztül eléri a szemlencsét, ami a szem legfontosabb fénytörő közege. A fény a szemlencsébe belépve és azt elhagyva is megtörik, és a retinára fókuszálja a képet.


A szemlencsét rögzítő sugártest képes változtatni az alakját. A sugárizmokat megfeszítve széthúzzuk, laposabbá tesszük a szemlencsét, elernyesztve pedig hagyjuk, hogy visszanyerje eredeti domború alakját. Ezt nevezzük akkomodációnak. Ez a folyamat teszi lehetővé, hogy különböző távolságokra fókuszáljunk.

A szemlencséből kilépő fénysugarak a retinára érkeznek, ahol a fotoreceptorok (csapok és pálcikák) elektromos ingerületté alakítják. Az ingerület a szemet a vakfolton keresztül elhagyó látóidegen át halad az agyba, ahol az agykéreg nyakszirtlebenye dolgozza fel azt.

“Szemtengelyferdülés”, avagy helyesen asztigmia

Amikor látáshibáról van szó, a legtöbbünknek a rövidlátás és a távollátás jut eszébe. Valóban ez a két leggyakoribb probléma. Távollátásnál a szemlencse túl lapos és nem képes a retinára fókuszálni a képet, hanem a retina mögött van a fókuszpont. Rövidlátásnál pedig pont az ellenkezője a helyzet. Túl gömbölyű a szemlencse, így a fókuszpont az üvegtestben van. A rövidlátást és a távollátást nem nehéz megérteni. Az asztigmatizmus azonban kicsit bonyolultabb ennél.

Bár a szemtengelyferdülés gyakran használt kifejezés, azonban téves megnevezés. Mivel a két szem párhuzamos, így nem a szemtengely ferde. Az életlen látást az okozza, hogy a szemlencse vagy szaruhártya alakja nem megfelelő. Így a szemnek nincsen fókuszpontja, erre utal az asztigmia elnevezés. Ez a görög eredetű szó ugyanis pont nélkülit jelent. Az ilyen látásproblémával küzdő személyeknél egy fókuszpont helyett két külön fókuszpont van, mert a szem vízszintes és függőleges irányban másképp töri a fényt.

Enyhe asztigmia esetén az agy korrigálja a fénytörési hibát. Ilyenkor a látáskorrekciót nem szükséges egyéb módon támogatni. Mesterséges látáskorrekcióra csak súlyosabb asztigmia esetén van szükség.

Az asztigmatizmus leggyakoribb tünetei

Az asztigmia leggyakoribb tünete a homályos látás. Azt tapasztaljuk, hogy mind közelre, mind távolra ugyanolyan homályosan, fókusz nélkül látunk. További gyakori tünetek közé tartozik:

  • fokozott fényérzékenység, fotófóbia,
  • látászavar, hasonló betűk, számok tévesztése
  • életlen látás,
  • homályos látás,
  • fejfájás,
  • a szem gyors elfáradása,
  • mind távolra, mind közelre jelentkezhetnek a panaszok, de jellemzően az olvasás, TV-nézés, egyéb finomabb vizuális feladatok a legmegerőltetőbbek.

Az asztigmia fajtái

Szabályos - ha a szem két tengelye merőleges egymásra:

  • Direkt asztigmia – amikor a legdomborúbb meridián épp függőlegesen helyezkedik el, a legkevésbé domborúbb pedig vízszintesen.
  • Indirekt asztigmia – épp a direkt ellentéte
  • Ferde asztigmia – az a szabályos astigmia, amikor a kitüntetett meridiánok a függőlegestől, illetve a vízszintestől eltérően helyezkednek el, de az általuk bezárt szög ebben az esetben is derékszög.
  • Szabálytalan - a két tengely által bezárt szög eltérhet a derékszögtől, a szaruhártya felszínének domborzati viszonyai pontról pontra változhatnak.
  • Egyszerű asztigmia: önálló fénytörési hiba.
  • Összetett asztigmia -rövid, vagy távollátással kombinált asztigmia: (myopiás astigmia, hypermetropiás astigmia).
  • Vegyes/kevert asztigmia: A két tengelyben ellentétes előjelű dioptria érték van.

Cilinderes szem korrekciója

Az asztigmatizmus mértéke cilinder dioptriában határozható meg. A cilinderes szem a szemlencse vagy szaruhártya görbületi eltérését jelöli. A normális gömb alakhoz viszonyítva ovális, hordó vagy ellipszoid deformáció gátolja az éles látást. Három kategóriába sorolható a látásprobléma a cilinder dioptria érték alapján:

  • Enyhe fokú asztigmatizmus: 0,25 dioptria - 0,75 dioptria
  • Közepes fokú asztigmatizmus: 0,75 dioptria – 3 dioptria
  • Nagyfokú asztigmatizmus: 3 dioptria értéket meghaladó


Közepes és nagyfokú asztigmatizmus esetén az alábbi kezelési módszerek állnak rendelkezésre.


Cilinderes szemüveglencse

A leggyakrabban választott kezelési módszert a szemüvegek jelentik. A cilinderes szemüveglencse, egy olyan hengerszerű felületű lencse, amely a megfelelő tengely mentén és irányba elfordítva csökkenti a szaruhártya torzulását. Ezzel kiküszöböli a fénytörési problémákat és éles látást biztosít.


Tórikus kontaktlencse

Diszkrétebb megoldást keres? A megfelelő tórikus kontaktlencse felhelyezése a szemüveggel egyenértékű, azonban láthatatlan kezelési módot kínál. Nem tudja melyik kontaktlencsét válassza? Jöjjön be üzletünkbe és szakértő munkatársaink segítenek a megfelelő megoldás kiválasztásában.


Ha attól tart, hogy Önnek is asztigmatizmusa van, foglaljon időpontot látásvizsgálatra!


További bejegyzések

[ErrorDialogTitle]

asdfasdfasd

Siker

A termék sikeresen a kosárba került