A szemgyulladás típusai és kezelésük, megelőzési lehetőségek

A szemgyulladás típusai és kezelésük, megelőzési lehetőségek

Mi az a szemgyulladás?


A kötőhártyagyulladás egy gyakori, kellemetlen jelenség, amelynek során a szem vörös, viszket és fáj. Sokan ezt az állapotot egyszerűen csak szemgyulladásként emlegetik. (A szemgyulladás valójában a szem bármely részét érintheti, nem csak a kötőhártyát.)

A kötőhártyagyulladás esetén lényegében a szem immunreakciójáról beszélünk, amelyekkel különféle kórokozókra és környezeti hatásokra reagál. Jellemző kísérője az erek kitágulása és a vérbőség, ezért válik vörössé a szemünk. Hátterében többféle ok is állhat, ennek megfelelően a tünetek is eltérő súlyosságúak, illetve más-más kezelést igényelnek.


A szemgyulladás gyakori tünetei:


 • vörös szem
 • viszkető, égő érzés
 • fényérzékenység
 • fokozott könnyezés, váladékozás
 • idegentestérzés: „mintha lenne valami a szememben”
 • nyomásérzés
 • duzzadt kötőhártya


A szemgyulladás okai


Amikor nem komoly gyulladásról van szó

Mielőtt rátérnénk a szemgyulladás okaira, fontos különbséget tenni a szem vörössége és enyhe szemszárazság, illetve a szemgyulladás között. A szem vörösségét, irritációját okozhatja:

Kialvatlanság: ha nem alszunk eleget, a szaruhártyánk nem tud kellően hidratálódni és nem jut elég oxigénhez, az kötőhártya kitágult hajszálerei ezt próbálják meg ellensúlyozni.

Kontaktlencse használata: a kontaktlencsék jobb látásélményt nyújthatnak, mint a szemüvegek, azonban használatuk során kiszáradhat a szemünk. Ezért fontos, hogy ne hordja folyamatosan kontaktlencséjét, hanem legalább esténként, illetve heti egy-két nap viseljen szemüveget!

Számítógépes látás szindróma (CVS - Computer Vision Syndrome): a túl sok képernyő előtt töltött idő megerőlteti a szemet, ami a nap végére kivörösödhet. Érdemes megfontolni a monitorszemüveg vagy más néven blue filteres szemüveg használatát, illetve időnként pihentetnie szemeit!


A szemgyulladás hátterében álló leggyakoribb okok:


 • bakteriális fertőzés (Staphylococcus aureus, Streptococcus pneumoniae stb.)
 • vírusos fertőzés (általában adenovírusok)
 • allergia
 • túlhordott vagy nem megfelelően tisztított kontaktlencse
 • a szem sérülése
 • szembe került idegentest (por, homok, apró rovarok stb.)


A szemgyulladás leggyakoribb típusai:


Kötőhártyagyulladás: a kötőhártyagyulladás a szemgyulladás egyik leggyakoribb típusa, a szem felszínét és a szemhéj belső felszínét borító kötőhártya gyulladását jelenti. A fent felsorolt okok mellett kiválthatják a könnymirigy betegségei is.

Kezelése: a gyulladás okának megfelelően lehet kezelni antibakteriális, antivirális és antiallergén készítményekkel. Kiegészítő kezelésnek a műkönny is szóba jöhet.


Árpa: az árpa a szemhéjszéli mirigyek bakteriális fertőzés okozta gennyes gyulladását jelenti. Nevét arról kapta, hogy a megduzzadt mirigy ilyenkor árpára hasonlít. A tályog elhelyezkedésétől függően beszélhetünk belső és külső árpáról, a külső árpa tisztán látható, míg a belső árpára sokszor csak a gyulladt szemhéj utal.

Kezelése: az árpa kezelésénél az a legfontosabb, hogy ne piszkáljuk vagy nyomjuk ki a tályogot, mert az csak ront a helyzeten! Az árpa sokszor nem igényel kezelést, hanem magától kifakad, amennyiben nem, a szemész felírhat antibakteriális szemcseppeket.


Szaruhártyagyulladás: a szaruhártya a kötőhártyához hasonlóan több okból kifolyólag is begyulladhat, a gyulladás gyakran a kötőhártyáról terjed át. Ha nem sérült meg a szaruhártya, akkor általában gyorsan gyógyul. Amennyiben viszont igen, és a középső és a belső rétegek is érintettek, az egész szaruhártya megduzzadhat és a látás jelentős romlásával kell számolni.

Kezelése: a kötőhártyagyulladás kezeléséhez hasonlóan itt is a kiváltó ok (vírusos vagy bakteriális fertőzés stb.) határozza meg a szemész által választott kezelési módszert.


A szemhéj gyulladása: a szemhéj gyulladása mögött általában egy másféle betegség vagy kiváltó ok (pl. cukorbetegség) áll, inkább tünet, mintsem önálló betegség.

Kezelése: mivel a szemhéj gyulladása inkább tünetként kezelendő, mindenképpen látogasson el háziorvosához vagy szemészéhez, akik a tünetek kezelése mellett alapos vizsgálatokkal feltárják a kiváltó okot.


A szemhéjszél gyulladása: a szemhéj gyulladása mögött állhat fertőzés, a szemhéj faggyúmirigyeinek eltömődése, de a szempillák alatt elhelyezkedő, a szemet nedvesítő mirigyek váladék-túltermelése is, ami összeragadó szempillákhoz és seborrheához vezet.

Kezelése: a betegség kiváltó okának megállapításához a szemhéj belsejének és a szaruhártyának vizsgálata után kenetet vesznek a szemhéjszélről. Utána (mivel a gyulladás sokszor bakteriális eredetű) általában antibiotikumokkal vagy kenőcsökkel kezelhető. Adott esetben meleg, nedves borogatással fel lehet oldani a felgyülemlett váladékot, ami aztán könnyebben eltávolítható fültisztító pálcikával.


Mivel a tünetek könnyen súlyosbodhatnak, illetve a vírusos és bakteriális eredetű szemgyulladás fertőző, mindegyik esetben fontos, hogy mielőbb felkeresse szemorvosát!


Megelőzési lehetőségek


A bakteriális és vírusos fertőzések előfordulási valószínűsége nagyban függ az immunrendszer állapotától, ezért fontos az egészséges életmód, a stresszkezelés és az elegendő mennyiségű és jó minőségű alvás. A kellő higiénia szintén védőtényező, mosson gyakran kezet!


Tanácsok kontaktlencsét viselőknek: mivel a nem megfelelően hordott és tisztított kontaktlencse könnyen fertőzéshez vezet, fontos betartani az alábbi alapszabályokat:

 • Ne hordja tovább a kontaktlencséket a gyártó által meghatározott időtartamnál!
 • Mielőtt megfogná a kontaktlencsét, mindig alaposan mosson kezet!
 • A tisztítófolyadékot a gyártó használati utasításainak megfelelően használja!
 • Ne felejtse el rendszeresen cserélni a kontaktlencsetartó tokot!
 • Ne használja fel újra a tokban lévő tisztítófolyadékot!


További bejegyzések

Loading...

[ErrorDialogTitle]

asdfasdfasd

Siker

A termék sikeresen a kosárba került