Hogy segít a pluszos szemüveg a távollátás kezelésében?

Hogy segít a pluszos szemüveg a távollátás kezelésében?

A pluszos szemüveg és kontaktlencse segít a hypermetropia, vagy ismertebb nevén távollátás kezelésében. Az egyik leggyakoribb fénytörési hibában érintett személyek közelre nézéskor homályosan látnak. A fokozott erőltetés következtében szemfáradtság, intenzív fej- és szemfájdalom alakulhat ki. Súlyos esetekben a közel- és távollátás egyaránt életlen. Szerencsére a hypermetropia könnyen kezelhető. Tudjon meg többet a távollátó szemüvegekről cikkünkből!

Mi az a távollátás?

A pluszos szemüvegek és kontaktlencsék bemutatása előtt fontos röviden ismertetni a távollátást, amely egyes szakmai becslések szerint minden a felnőtt lakosság 5-10%-át érinti. A fénytörési hiba során a szaruhártyán, csarnokvizen, lencse üvegtesten keresztül haladó fénysugarak a retina mögött találkoznak. Mivel a törőközegeken áthaladt fény nem a retinán összpontosul, így az érintettek közelre nézéskor homályosan látnak. A távollátás örökletes, így kialakulása sokszor genetikai okokra vezethető vissza. Fiziológiai magyarázata az átlagosnál rövidebb szemgolyó vagy a szem normálisnál kisebb törőereje. Igazán súlyos hypermetropia esetén a közel- és távollátás egyaránt rossz. Fiatal gyermekeknél, gyakori, hogy a szem kompenzál, így a távollátás nem észlelhető. A kor előrehaladtával az adaptációs képesség csökken és a fénytörési probléma felszínre tör. Általában rutin látásvizsgálat során diagnosztizálják a túllátást, amelyet nem csupán pluszos szemüveggel, hanem akár kontaktlencsével is lehet korrigálni.

A fénytörési hiba mértéke alapján az alábbi három kategóriába sorolható a távollátás:

  • Enyhe távollátás: Az enyhe távollátás (fakultatív hypermetropia) 3 dioptriáig tart és a szem képes alkalmazkodni hozzá, de fáradásos tüneteket okoz.
  • Közepes távollátás: A közepes távollátás (relatív hypermetropia) 3-6 dioptria közötti, közeli panaszok jellemzik.
  • Erős távollátás: A 6 dioptrián felüli esetekben (abszolút hypermetropia) beszélhetünk.
Távollátás tünetei

Melyek a távollátás tünetei?

A hypermetropia diagnosztizálásához látásvizsgálat szükséges. A gyors és fájdalommentes eljárás során egy optometrista szakember a látás élességet és a szem állapotát méri fel. Amennyiben az alábbi tüneteket tapasztalja, keressen fel szemész szakorvost vagy foglaljon időpontot üzleteink egyikébe.

A távollátás leggyakoribb tünetei:

  • erős és tartós fejfájás, rossz közérzet
  • homályos látás olvasáskor vagy közeli tárgyak szemlélésekor
  • homályos, életlen látás távolra


Időpontfoglalás látásvizsgálatra!


Így segít a távollátó szemüveg

Így segít a távollátó szemüveg

A hypermetropia korrekciójához pluszos szemüveg vagy kontaktlencse szükséges. A domború lencsével rendelkező látásjavító eszköz összegyűjti a fényt és a viselő szemét nagyítja. Így a távollátó szemüveg segít abban, hogy a törőközegeken áthaladt fény a retinán összpontosuljon. Ezzel kiküszöbölhető a távollátás okozta homályos és életlen látás.

Üzleteinkben számos pluszos szemüveg és kontaktlencse érhető el. A konvencionális modelleken túl, akár dioptriás napszemüvegeket is vásárolhat. Olyan világmárkák, mint a Prada, Ray-Ban vagy Oakley napszemüvegeit vásárolhatja meg pluszos lencsével!

Gyakori kérdések és válaszok a pluszos szemüveg kapcsán

Mi a hypermetropia jelentése magyarul?

A hypermetropia jelentése magyarul távollátás vagy túllátás. Olyan fénytörési hiba, amely során a szaruhártyán, csarnokvizen, lencse üvegtesten keresztül haladó fénysugarak a retina mögött összpontosulnak.


Kinek szükséges a pluszos szemüveg hordása?

Pluszos szemüveg hordása azoknak szükséges, akiknek távollátásuk (hipermetrópiájuk) van. Alternatív kezelési megoldás lehet a kontaktlencse, amelynek előnye a diszkrét, láthatatlan korrekciós megoldás.


Mi az a mínuszos szemüveg?

Mínuszos szemüveg alatt a rövidlátás (miópia vagy myopia) kezeléséhez használt eszközöket értjük. A látásprobléma korrekciójához használt szemüveg hatékonyan segít abban, hogy a távoli tárgyak is élesen láthatóak legyenek.


Mi a különbség a pluszos és mínuszos szemüveg között?

Gyakran felmerülő kérdés, hogy: mi a különbség a pluszos és mínuszos szemüveg között? A válasz egyszerű:

  • míg a pluszos szemüveg a túllátás kezelésében használt,
  • addig a mínuszos szemüveget a rövidlátás korrekciójához alkalmazzák.

Multifokális és bifokális lencsékkel pedig a presbyopia mellett két fénytörési hiba is korrigálható.


Milyen keretet érdemes választani távollátó szemüveghez?

Tudta, hogy a pluszos lencse széle vékony, míg a közepe vastagabb? Ezt érdemes észben tartani a keret kiválasztásakor. Távollátó szemüveg vásárlásakor keressen vékonyabb kereteket, ezzel optikailag redukálható a keretvastagság. Magas a dioptria száma? Ez esetben döntsön az aszférikus kialakítású lencse mellett, amely jelentősen vékonyabb/laposabb, mint a konvencionális modellek.


Pluszos szemüveget szeretne vásárolni? Tekintse meg online termékkínálatunkat!


További bejegyzések

[ErrorDialogTitle]

asdfasdfasd

Siker

A termék sikeresen a kosárba került