Retinopátia: okok, tünetek, kezelés

Retinopátia: okok, tünetek, kezelés

A retinopátia, pontosabban diabetikus retinopátia egy szembetegség, amely az I-es, illetve II-es típusú cukorbetegségben szenvedőknél alakulhat ki. Megfelelő kezelés hiányában vaksághoz vezethet, a felnőttkori látásvesztés leggyakoribb oka. Mit érdemes róla tudni? A cukorbetegség a szervezet egészét megterheli. Ez alól sajnos nem kivétel a szem sem. A magas vércukorszint a cukorbetegek érrendszerének elváltozásaihoz vezet. Ezek az elváltozások a szemen belül is megjelennek, és károsodást okoznak. A retina túlzott mértékű károsodása pedig akár vaksághoz is vezethet.

A retináról röviden

A retina, más néven ideghártya a szem belső rétege a szemgolyó hátsó görbületén. A retina fényérzékeny sejtjei, a csapok és pálcikák, illetve az ezen fotoreceptorok által felvett jeleket összegyűjtő, módosító sejtek (ganglion sejtek, amakrin sejtek) felelősek a retinára vetített kép rögzítésére, majd ingerület formájában történő továbbítására. A retina sejtjeit hajszálerek látják el tápanyaggal és oxigénnel. Ezek a hajszálerek pedig kitettek a cukorbetegség okozta károsodásoknak.

A retinopátia kialakulása

A diabetikus retinopátia során alapvetően kétféle módon károsodik a retina. Egyfelől romlik az ideghártya beerezettsége, és a sejtek táplálék és oxigén hiányában elhalhatnak. A másik probléma a károsodott kapillárisokból kilépő vér, amely belekerülhet az üvegtestbe.

A retinopátia során először csak kis kitüremkedések jelennek meg az érfalakon. Ezeket mikroaneurizmának nevezzük. Először még nem nagyon fordulnak elő vérzések. A betegség következő stádiumában egyre több mikroneurizma jelenik meg. És egyre gyakrabban és intenzívebben fordul elő vérzés. A végső szakaszban tovább romlik a helyzet, hegesedés is felléphet. Megjelenik a látásromlás, és azonnali beavatkozásra van szükség.

A retinopátia tünetei

Alattomos betegségről van szó. Ugyanis sokáig észrevétlen, tünetmentes marad. Sokszor csak akkor veszik észre, amikor már helyrehozhatatlan károsodás történt. Mégis milyen tünetekre figyeljünk oda?

  • Homályos, életlen látás,
  • A szem bevörösödése,
  • Szemfájdalom,
  • A színlátás problémái,
  • A látótérben úszó foltok, pontok,
  • A látótérben színtelen csíkok jelennek meg,
  • Rossz látás csökkent fényviszonyok között (pl. este).


A retinopátia komplikációi

A diabetikus retinopátia további szemproblémákat okozhat. A betegség utolsó stádiumában például a hegesedés miatt leválhat a retina. A retinaleválás műtét nélkül látásvesztéshez vezethet. Az üvegtestbe jutó nagy mennyiségű vér pedig meggátolhatja a fény útját, és részleges látásvesztést okoz.

A retinopátia megelőzése és kezelése

A legtöbb betegségre, így a retinopátiára is igaz, hogy sokkal könnyebb megelőzni, mint kezelni. Az alábbi módokon előzhetjük meg:

  • A vércukor és vérnyomás normál tartományban tartása,
  • A testsúly normál tartományban tartása,
  • Az orvosi utasítások betartása, gyógyszerek szedése,
  • Egészséges életmód (sportolás, dohányzásról való leszokás),
  • Évekénti szemészeti szűrés.

A tünetek megjelenése után azonnal fel kell keresni egy szakorvost. Nagyon sok múlik ugyanis az időfaktoron!

A retinopátia kezelése történhet lézeres kezeléssel (a sérült erek kiégetése), gyógyszeres injekciókkal és vitrektómiával.

További bejegyzések

[ErrorDialogTitle]

asdfasdfasd

Siker

A termék sikeresen a kosárba került