A szem felépítése, részei és működése

A szem felépítése, részei és működése

A látás a legtöbb információval szolgáló érzékünk. A környezetben található vizuális információk feldolgozásának első állomása a szem. A fiziológiai folyamat megértéséhez tudjon meg többet a szem felépítése és működése kapcsán cikkünkből.

A szem felépítése (szem anatómiája)

A szem felépítése és működése alapján az egyik legösszetettebb szerv. A következőkben részletesen és érthetően bemutatjuk szem anatómiáját.


Sugártest

A sugártest feladata a lencse alakjának változtatása. Ez teszi lehetővé a fókusz módosítását a tárgyak távolsága alapján. A sugártest a sugárizom feszítésével és ernyesztésével befolyásolja a lencse pozíciót. További fontos funkciója a csarnokvíz termelés.


Szaruhártya

A transzparens, rugalmas, korong formájú szaruhártya a szem külső burkának egyik alkotóeleme. A hártyát könnyfilm borítja, amely nedvesen tartja a szemet, védi a portól, apró részecskéktől és kisebb külső erőbehatásoktól. Fontos szerepe van az éles látásban és a fényáteresztésben. 


Írisz (szivárványhártya)

Az írisz, más néven szivárványhártya, hasonló funkciót tölt be a szem működésében, mint a rekesz egy fényképezőgép esetén. A pupillaszűkítő izom kontrakció esetén növeli a pupilla méretet, ilyenkor több fényt enged be a szem. Míg fényes környezetben a pupillaszűkítő izom ellazul, ilyenkor a pupilla mérete csökken. Fontos megjegyezni, hogy a szivárványhártya határozza meg a szem színét is.


Lencse

A lencse kiemelt szerepet játszik a szem működésében: összegyűjti és a retinára irányítja a fényt. Alakját a sugárizom szabályozza: amikor közeli pontra fókuszálunk, a lencse formája domború, míg távoli fókusz esetén laposabb. Érdekesség, hogy a retinán megjelenő képet az agy “fordítja meg”, más szóval a feldolgozás során nyeri el végső állapotát.

Csarnokvíz

A megfelelő szemnyomás fenntartásához elengedhetetlen a csarnokvíz, melyet a fentebb bemutatott sugártest termel. A folyadék a pupilla nyíláson keresztül éri el a szemcsarnokot. Végül pedig a csarnokzugon keresztül hagyja el a szemet.


Ínhártya

Az ínhártya óvja meg szemünket a sérülésektől. Majdnem az egész szemet borítja, egyedül a látóidegrostok jelentenek ez alól kivételt. Az ínhártya jelenti a szem fehér részét.


Üvegtest

A nagyobb részt vízből, kisebb részt kollagén rostokból és nátrium-hialuronátból álló üvegtest a szem legnagyobb része. A körülbelül 4 milliméter mennyiségű, kocsonyás állagú szemrész feladata a szem védelme a sérülésektől. Az üvegtest állaga változik a kor előrehaladtával, egyebek mellett ez lehet az időskori rövidlátásnak az egyik oka.


Ideghártya (retina)

Az ideghártya, más néven retina fogadja be a szín és fény inputokat. Az ideghártya receptorai két csoportra bonthatók:

  • Csapok: A csapok felelősek a színingerek befogadásáért, nélkülük lehetetlen a színészlelés.
  • Pálcikák: A pálcikák pedig a fény és sötétség közötti különbség észlelését teszik lehetővé.


A receptorok eloszlása nem egyenletes, az úgynevezett sárgafolton koncentrálódnak a receptorok több mint 90%-ban.


Érhártya

A csapok és pálcikák tápanyagigénye igen magas, ellátásukról az érhártya gondoskodik. Továbbá segít abban, hogy a retina hőmérséklete az optimális tartományon belül maradjon.


Látóideg és látóidegfő (vakfolt)

A retina által fogadott szín- és fényingereknek szükséges eljutniuk az agyba – ez a látóidegen keresztül valósulhat meg. A látóidegfő (vakfolt) az a pont, ahol a retina és látóideg kapcsolódik egymáshoz. Ezen a területen nem találhatóak receptorok, így egy apró pontban nem látunk. Agyunk azonban képes kijavítani ezt a hibát, így a látás egészséges működése során egy egész képet mutat.


A szem külső részei

A szem külső részeihez sorolható a szemöldök, a szempilla, a szemhéj és a könnymirigy. Míg az előbbi három a szem védelmét szolgálja, az utóbbi a szem hidratáltságát segíti elő.

A szem működése

A National Eye Institute tájékoztatása szerint a szem működése az alábbi lépésekre bontható:

  1. A fény először keresztül halad a szaruhártyán, amely egyedi formájával lehetővé teszi a éles látáshoz szükséges fókuszálást.
  2. Majd a fény a pupillán keresztül a retinába jut, ahol az úgynevezett fotoreceptorok (pálcikák és csapok) elektromos jellé alakítják.
  3. Ezek az elektromos jelek a látóidegen keresztül az agyba jutnak, ahol feldolgozásra kerülnek.
  4. Az eredmény folyamata pedig a látás, az egyik legtöbb információval szolgáló érzék, amely lehetővé teszi a tájékozódást és környezetünk vizuális észlelését. 


Melyek a látáskorrekció lehetőségei?

A szem felépítése és működése eltérhet a normálistól. Ilyen esetekben kialakulhat rövidlátás, asztigmatizmus (helytelenül szemtengelyferdülés), öregszeműség, távollátás, szemszárazság és számos egyéb állapot. A következőkben bemutatjuk, milyen kezelési lehetőségek közül választhatnak az érintettek. 

  • Szemüveg: A szemüveg számos látásprobléma esetén nyújthat kényelmes és költséghatékony megoldást. Segítségével visszanyerhető az éles látás közelre és távolra egyaránt. 
  • Kontaktlencse: A kontaktlencse “láthatatlan” megoldást jelent a látáskorrekcióra. További előny, hogy akár sportolás közben is hordható, hiszen mozgás közben sem mozdul el.
  • Szemműtét: A fenti módszerek mellett, bizonyos esetekben permanens megoldást nyújthat a szemműtét. Az invazív beavatkozás általában magasabb költséggel jár.


Szemüveg vagy kontaktlencse vásárlás előtt áll? Már 70 éve gondoskodunk vásárlóink éles látásáról, melyhez szakképzett kollégáink nyújtanak segítséget. Magyarország legnagyobb optikai hálózataként országos lefedettséggel, közel 100 üzlettel várjuk vásárlóinkat. Üzleteink mindegyike az országos hálózat minőségi előírásainak megfelelő szolgáltatásokkal, széles választékkal és kedvező akciókkal várja vásárlóit az ország különböző városaiban.


Látogasson el bármelyik Ofotért üzletünkbe!

Város vagy irányítószám megadása

További bejegyzések

[ErrorDialogTitle]

asdfasdfasd

Siker

A termék sikeresen a kosárba került