Presbyopia, avagy mi a teendő öregszeműség esetén?

Presbyopia, avagy mi a teendő öregszeműség esetén?

A presbyopia, azaz az öregszeműség a korral járó látásromlás, amely nehézkessé teszi például az olvasást. Hogyan orvosolhatja a kellemetlen jelenséget? Milyen eszközök közül választhat, ha javítani szeretne a látásán?

A presbyopia jelentése

A presbyopia egy természetes folyamat, amikor a szemnek fokozatosan csökken az a képessége, amely a közeli tárgyakra való fókuszálást segíti. Ez az öregedés gyakran bosszantó velejárója, ezért is nevezik az állapotot öregszeműségnek is. A presbyopia általában a 40-es éveink elején-közepén válik észrevehetővé, és leginkább akkor tudatosulhat, amikor könyveket és újságokat kezdünk el karnyújtásnyira tartani, hogy el tudjuk olvasni őket.

A presbyopiát gyakran összekeverik a távollátással, pedig a kettő különbözik egymástól. A presbyopia akkor következik be, amikor a szem természetes lencséje egyre kevésbé rugalmas, míg a hypermetropia ehhez képest fénytörési hiba miatt jelentkezik.


Az öregszeműség okai

A kép kialakításához a szem a szaruhártyára és a szemlencsére támaszkodik, hogy a tárgyakról visszaverődő fényt fókuszálja. Minél közelebb van a tárgy, annál jobban domborodik a lencse. A lencse a szaruhártyával ellentétben némileg rugalmas, és az azt körülvevő körkörös izom segítségével képes alakot változtatni.

●      Amikor távolról nézünk valamit, a körkörös izom ellazul.

●      Amikor valami közeli dologra vetjük a tekintetünket, az izom összehúzódik, lehetővé téve a viszonylag rugalmas lencse görbületét és fókuszáló képességének megváltoztatását.

Fiatalon a szemlencse rugalmasabb, és a lencsét körülvevő apró izmok gyűrűje segítségével képes változtatni az alakját, hogy a közeli és távoli képekhez egyaránt alkalmazkodni tudjon. Az életkor előrehaladtával azonban a szemlencse veszít rugalmasságából, és merevedni kezd. Ennek következtében képtelenné válik az alakváltoztatásra, így a szem fokozatosan elveszíti azt a képességét, hogy a fényt közvetlenül a retinára fókuszálja.

Az öregszeműség kockázati tényezői

Bizonyos tényezők növelhetik a presbyopia kialakulásának valószínűségét, többek között:

●      Az életkor. 40 éves kor felett szinte mindenkinél jelentkezik valamilyen mértékű öregszeműség.

●      Egyéb egészségügyi állapotok. A távollátás vagy bizonyos betegségek - például a cukorbetegség, a szklerózis multiplex vagy a szív- és érrendszeri betegségek - növelhetik a korai presbyopia kockázatát.

●      Gyógyszerek. Bizonyos gyógyszerek összefüggésbe hozhatók a tünetek idő előtti jelentkezésével, beleértve az antidepresszánsokat, az antihisztaminokat és a vízhajtókat.

A presbyopia tünetei

A presbyopia általában az olvasási vagy a közelre látást igénylő munkavégzési képesség fokozatos romlásával jár, gyakori tünetei pedig a következők:

●      szemfáradtság vagy fejfájás olvasás vagy közelre látást igénylő munkavégzés után;

●      nehézségek az apró betűk olvasásában, illetve a közeli tárgyakra fókuszálásban;

●      hunyorgás;

●      fáradtság a közeli látást igénylő munkánál;

●      nagyobb fényre van szükség olvasáshoz vagy a munkavégzéshez;

●      karhossznyi távolságra kell tartani az olvasnivalót, hogy megfelelően tudjon rá fókuszálni.

Presbyopia kezelése

A presbyopia nem gyógyítható, de a meggyengült látáson számos módszerrel lehet segíteni. Ha a tünetek kialakulása előtt nem volt gondja a látásával, akkor a közeli látást segítő olvasószemüvegre lesz szüksége. Akkor is szüksége lesz egy új szemüvegre, ha már rendelkezik egy másik szemproblémát korrigáló lencsével.

Presbyoptikus szemüvegek

A presbyoptikus szemüvegek számos változata létezik:

●      A felírt olvasószemüveget akkor használhatja, ha a presbyopián kívül más szemproblémája nincs.

●      A bifokális szemüvegek két különböző típusú fókusszal rendelkeznek, amelyek között észrevehető vonal húzódik. A felső rész a távollátásra van beállítva, míg az alsó rész az olvasáshoz vagy a közeli munkavégzéshez.

●      A trifokális szemüvegek három különböző fókuszponttal rendelkeznek. A részek a közeli, a középtávú és a távoli látáshoz vannak beállítva, és látható elválasztó vonallal készülnek.

●      A progresszív vagy multifokális lencsék némiképp hasonlóak az előzőekhez azzal a lényeges különbséggel, hogy fokozatos átmenetet biztosítanak a távollátó és a közelre látó részek között biztosítva ezáltal a közbenső távolságig éles látását. Nincsenek választóvanalak, az éles látás folymatos, minden távolságra biztosított. nem árulkodik viselője életkoráról.

Kontaktlencsék

Ha nem szeretne szemüveget viselni, kontaktlencsét is választhat.

Többféle lencsetípus áll rendelkezésére:

●      Bifokális kontaktlencsék. A bifokális kontaktlencsék minden egyes kontaktlencsén távoli és közeli korrekciót biztosítanak.

●      Monovíziós kontaktlencsék. A monovíziós kontaktlencséknél az egyik szemére (általában a domináns szemén) egy távoli látást biztosító kontaktlencsét, a másik szemére pedig egy közeli látást biztosító kontaktlencsét kap.

●      Módosított monovízió. Ezzel a lehetőséggel az egyik szemén bifokális vagy multifokális kontaktlencsét, a másik szemén (általában a domináns szemén) pedig távoli látásra beállított kontaktlencsét visel.

●      Multifokális kontaktlencsék. A multifokális lencsék kialakítása fokozatos átmenetet tesz lehetővé a közeli olvasásra szolgáló lencseerő és a távoli tárgyak látásához szükséges dioptriaérték között. Nagyon hasonlóan működnek, mint a progresszív szemüvegek.


Ha problémája van a látásával, mindenképpen végeztessen látásvizsgálatot, illetve kérje ki optometrista szakembereink véleményét! Az Ofotértnél könnyen és gyorsan foglalhat időpontot akár online is, hogy elkerülje a várakozást és a sorbanállást.

További bejegyzések

[ErrorDialogTitle]

asdfasdfasd

Siker

A termék sikeresen a kosárba került