A távollátás, azaz hipermetrópia okai, típusai és kezelési lehetőségei

A távollátás, azaz hipermetrópia okai, típusai és kezelési lehetőségei

A távollátás, vagyis hypermetropia, egy bárkit érinthető látásprobléma, kortól függetlenül. Szerencsére egyszerűen korrigálható szemüveggel, kontaktlencsével, vagy egyes esetekben, sebészeti beavatkozással. Tudjon meg többet a távollátás javítása, okai és típusai kapcsán!

Mi az a távollátás?

A távollátás, más néven hipermetrópia (hypermetropia), egy látáshiba, amelynek változatos tünetei lehetnek, és többféle távolságra okozhat homályos látást, ami lehet időszakos, vagy állandó probléma is.

Melyek a távollátás tünetei?

A távollátás tünetei negatív hatással lehetnek a közérzetre és megnehezíthetik a hétköznapi feladatok ellátását. Amennyiben a lent bemutatott tünetek bármelyikét érzékeli, keresse fel kezelőorvosát. 

A távollátás tünetei a következők lehetnek:

  • fokozott szemfáradtság
  • fejfájás
  • közeli tárgyakra tekintve homályos látás
  • nehézkes a közeli, kisméretű szöveg olvasása
  • rossz közérzet

A távollátás okai

A szem anatómiája

A távollátás okainak megértéséhez érdemes gyorsan áttekinteni a szem anatómiáját. A szem belső részén átlátszó üvegtest helyezkedik el. Az üvegtest koponya felőli oldalán található a fényérzékelő sejteket tartalmazó retina, azaz látóhártya, innen lép ki a látóideg. A szemet belülről kifelé az érhártya és az ínhártya veszik körül, amelyek elől „lyukasak”, teret hagyva a szivárványhártyának és a szivárványhártya által körülvett pupillának, ahol a fény behatol a szembe. A szivárványhártya és a pupilla előtt a szintén átlátszó szaruhártya helyezkedik el. A pupilla mögött található a szemlencse, amely a retinára fókuszálja a fénysugarakat. A szemlencsét ún. lencsefüggesztő rostok tartják, alakja pedig a sugárizom összehúzódásával, illetve elernyedésével változtatható — így tudunk egyszer közelre, egyszer pedig távolra fókuszálni.


Mikor lesz valaki távollátó?

Mikor lesz valaki távollátó? Röviden akkor, ha a szem törőereje túl kicsi, azaz a szaruhártya és a szemlencse a retina mögé fókuszálja a közeli tárgyak képét. A távollátás mögött leggyakrabban a túl lapos szaruhártya és szemlencse, vagy pedig a túl rövid szemtengely állhatnak, amely tulajdonságok a feltételezések szerint genetikai okokra vezethetők vissza.


A távollátás típusai: melyek a távollátás dioptria tartományai?

A távollátás dioptria tartományai a következők lehetnek:

  • gyenge távollátás (fakultatív hipermetrópia): +3 dioptriáig
  • közepes távollátás (relatív hipermetrópia): +3-tól +6.00 / +8.00 dioptriáig
  • erős távollátás (abszolút hipermetrópia): +6/+8 dioptrián felül

A fakultatív hipermetrópia időnként majdnem észrevehetetlen, mivel fiatal korban még kellően rugalmas a szemlencse, hogy akkomodációval ellensúlyozza a problémát. Ilyenkor a sugárizmok folyamatosan összehúzott állapotban vannak, ami fáradásos panaszokhoz (rossz közérzet, fejfájás) vezethet, ezzel együtt a szem még képes éles képet létrehozni a retinán.

A gyermekkori távollátás, a gyermek növekedésével együtt csökkenhet — amikor azonban a távollátás mértéke meghaladja a +3 dioptriát, fontos, hogy korrigáljuk a gyermek látását, mert különben kialakulhat az ún. akkomodatív kancsalság. 

A távollátás kezelése

Távollátás korrigálása szemüveggel és kontaktlencsével

Szerencsére a távollátás korrigálása számos módon lehetséges. Az egyszerű távollátás könnyen korrigálható szemüveg vagy kontaktlencse segítségével. Mivel a távollátók szeme túl messzire fókuszál, ezért pluszos dioptriájú, konvex gyűjtőlencsére van szükség.

Az optometrista először látásvizsgáló táblával, egy automata berendezéssel, vagy lehetőség szerint skiaszkópia segítségével megállapítja a szemek fénytörési hibáját. Ezután egy speciális, cserélhető lencséjű eszközzel, próbakerettel vagy foropterrel lehet megállapítani, milyen dioptriával látjuk élesen a szemvizsgáló táblát. A megfelelő szemüveg kiválasztásánál szükség van még továbbá a pupillák távolságának megmérésére is.

A kontaktlencsék alapvetően ugyanazt a célt szolgálják, mint a szemüvegek, csak itt a fénytörést korrigáló lencse közvetlenül a szaruhártyára kerül fel. A kontaktlencsék sok előnnyel rendelkeznek, például használatukkal sportolásnál nem veszélyeztetjük szemüvegünk megsérülését, nem párásodnak, nem csúszkálnak az ember orrán, és nem nyomják meg azt.

Mivel a helyes döntéshez sok egyéni tényezőt figyelembe kell venni, mindenképpen egyeztessen optometrista kollégáinkkal!


Hypermetropia gyógyítása műtéttel (lézeres szemműtét)

A hypermetropia korrigálása műtéttel is lehetséges. A lézeres szemműtét célja módosítani a 

szaruhártya fénytörő képességét. A sikeres beavatkozást követően a fénysugarak a látóhártyára érkeznek, így megszűnik a távollátás okozta panasz. Fontos, hogy a műtét kockázatairól minden esetben konzultáljon szemész szakorvossal mielőtt az operáció mellett döntene.

Gyakori kérdések és válaszok

Mi az a távollátás teszt?

Távollátás teszt alatt általában látásvizsgálatra utalnak. A látásvizsgálat során egy optometrista szakember ellenőrzi az esetleges látás problémákat. Vegyen részt látásvizsgálaton megjelölt üzleteink bármelyikében és győződjön meg arról, hogy minden rendben van látásával. 


Milyen módszerekkel lehetséges a távollátás javítása?

A távollátás javítása szemüveggel, kontaktlencsével és lézeres szemműtéttel lehetséges. A megfelelő korrigálási módszer kiválasztáshoz mérlegelje egyéni igényeit. Amennyiben az operáció mellett dönt, konzultáljon a lehetséges kockázatokról kezelőorvosával.


Rövidlátás, távollátás: mi a különbség pontosan?

Rövidlátás, távollátás – hasonló megnevezések, azonban eltérő látáshibára utalnak. Mutatjuk!

  • Rövidlátás: A rövidlátó személy közelre élesen lát, azonban távolra homályosan.
  • Távollátás: A távollátó panaszai nehezebben körülírhatók, mert gyakorlatilag bármilyen távolságra jellemző lehet a homályos látás.


Távollátás romlása: mi állhat a háttérben?

A távollátás romlása sokaknál jelentkező probléma a kor előrehaladtával. A rendszeres látásvizsgálatok segíthetnek a romlás korai észlelésében, így időben beszerezheti a megfelelő dioptriával ellátott szemüvegeket, amelyek képesek helyreállítani az éles látást.


A távollátás gyerekeknél is jelentkezhet?

Igen, távollátás gyerekeknél és felnőtteknek egyaránt jelentkezhet. Azonban a kor előrehaladtával növekszik a távollátás előfordulási aránya.

A távollátás előfordulási aránya korcsoportok szerint:

  • 2-6 éves gyermekek: 0%
  • 7-11 éves gyermekek: 5,5%
  • 12-17 éves serdülők: 21,0%
  • 18-35 éves felnőttek: 41,3%


Javítható a távollátás kontaktlencsével is?

Igen, elérhető távollátást javító kontaktlencse. Ezekkel helyettesíthető a szemüveg és észrevétlenül nyerheti vissza a hibátlan, éles látást.


Lehetséges a rövid- és távollátás egyszerre?

Igen, lehetséges rövid- és távollátás egyszerre - ritkán előfordul, hogy a két szem fénytörése különböző. Ebben az esetben két különböző dioptriájú szemüveglencse kerül egy szemüvegkeretbe.


Elérhető távollátás műtét?

Igen, lézeres szemműtéttel tartósan javítható a hypermetropia. A távollátás műtét során helyreállítják a szaruhártya fénytörő képességét. Az operációt követően elhagyható a szemüveg- és kontaktlencse használat.


Távollátás, cukorbetegség: van összefüggés?

Távollátás, cukorbetegség – van bármi összefüggés? A válasz egyértelműen igen! A krónikusan magas vércukorszint következtében kialakulhat fénytörési hiba a szemben.  


Mi a távollátás latinul?

A távollátás latinul hypermetropia. Általában ezt a kifejezés található a szemészeti leleten és optometrista által készített dokumentumon.


Melyik a legjobb módszer távollátás korrekcióra?

A távollátás korrekció legjobb módszere egyénenként eltérhet. Bemutatjuk, melyek a legfontosabb döntési szempontok:

  • Szemüveg: Költséghatékony, kényelmes és egyszerű megoldás távollátás korrekcióra. Hasznos lehet azok számára, akik nem szeretnének invazív beavatkozáson részt venni.
  • Kontaktlencse: Aktív életvitelt folytat? Szeretné észrevétlen módon helyrehozni a látáshibát? Akkor érdemes a kontaktlencse mellett dönteni. Hátrány lehet a visszatérő költség és a higiénés előírások követésével járó extra feladat.
  • Szemműtét: A távollátás korrekció egyetlen permanens módszere a lézeres szemműtét. Egyértelmű előnyt jelent a tartós megoldás, azonban az operáció költsége igen magas lehet. 


Segíthet a szemtorna távollátás esetén?

Nincs tudományos bizonyíték, amely igazolná, hogy segíthet a szemtorna távollátás esetén.


Melyek a hypermetropia tünetei?

A hypermetropia tünetei közé tartozhat a szemfáradtság, fejfájás, homályos látás közeli szöveg olvasása közben és romló közérzet. Amennyiben ezeket a tüneteket tapasztalja, forduljon szemorvoshoz.


Hogy észlelhető a hypermetropia gyerekeknél?

Az iskolában rendszeresen szerveznek látásvizsgálatot, ahol könnyen észlelhető a legtöbb látáshiba. Ritka esetekben a hypermetropia gyerekeknél “rejtett” marad, ilyenkor hosszabb ideig nem került diagnosztizálásra a probléma. Árulkodó jel lehet, ha a gyerek fejfájásra és fáradtságra panaszkodik olvasást követően.


Távollátó szemüveg ár: milyen költségekkel számolhatok?

A távollátó szemüveg árak jelentős eltérést mutatnak. A költségeket befolyásolhatja a választott keret, a speciális rétegek (pl. kékfényszűrés) és egyéb igények. Tekintse meg kínálatunkat és találja meg az igényeinknek megfelelő darabot!

További bejegyzések

[ErrorDialogTitle]

asdfasdfasd

Siker

A termék sikeresen a kosárba került