Mire figyeljünk a szemüvegkeret-forma kiválasztása során?

Mire figyeljünk a szemüvegkeret-forma kiválasztása során?

Amennyiben úgy döntünk, hogy szemüveget készíttetünk, érdemes odafigyelnünk, hogy milyen szemüvegkeretet választunk. A stílus sokféle lehet, azonban a megfelelő szemüveg kiválasztásához összegyűjtöttük azokat a szempontokat, amik segítségével az Ön számára is egyszerűbb lesz a döntés.

A szemüvegkeret-választást befolyásoló tényezők

A szemüvegkeret kiválasztása előtt az alábbi szempontokat érdemes figyelembe venni:

  • a stílusunkat,
  • az arc formáját és vonásait,
  • a bőr színét
  • a saját preferenciánkat,
  • és nem utolsó sorban a keret optikai tulajdonságait.

A fenti szempontokat mérlegelve könnyedén megtalálhatja azt a szemüvegkeret-formát, amivel sokáig komfortosan érzi majd magát.

Ismerje meg az arcformáját!

Első szabály: ismerje meg az arcformáját!

Az elsődleges szempont mindig az arcforma megismerése. Ahhoz, hogy közel pontosan meg tudja állapítani, hogy döntő többségében milyen vonásokkal rendelkezik, a meghatározáshoz ajánlott egy egyszerű módszert követni:

1)    Keressen egy olyan eszközt (pl. rúzs, erre alkalmas filctoll), amit könnyen el tud távolítani később a tükörről!

2)    Tegye “szabaddá” az arcát, azaz hosszú haj esetén fogja hátra a tincseket, frufruját csatolja el stb.!

3)    Rajzolja körbe az arcát, egészen a hajvonalig és az állig! (Ebben az esetben a fülek nem számítanak az arc részeinek.)

Ha mindezzel megvan, akkor nincs más hátra, mint az arc tulajdonságainak kategorizálása a különböző vonások szerint. Ennek értelmében megkülönböztetésre kerül a(z):

  • szögletes arcforma,
  • kerek arcforma
  • ovális arcforma,
  • hosszúkás arcforma,
  • szív alakú arcforma,
  • gyémánt arcforma.

Az arcformatípusok tulajdonságai

Az arcformák alaptípusait rugalmasan kell kezelni, hiszen nincs kettő ugyanolyan ember, mindenki egyedi vonásokkal bír. Természetesen vannak, akiknél nagyon könnyen beazonosíthatók a jellegzetességek, de sokkal gyakoribb, hogy keverednek az egyes kategóriák tulajdonságai. Épp ezért a következő leírásokat ajánlott szabadon, egymással ötvözve, személyre szabottan értelmezni!

Szögletes arcforma

A szögletes arcforma az egyik legmarkánsabb és legkarakteresebb típus, mert a homlok, az áll és az állkapocs is széles, aminek összessége domináns megjelenést biztosít. Az arc oldalai szinte “párhuzamosak” egymással, ezért könnyű felismerni. Ebben az esetben az arccsont magasan helyezkedik el, ami még inkább kiemeli az erős vonásokat.

Szemüvegkeret-forma tipp: ívelt, kerekebb típusok magasabban elhelyezkedő lencsékkel.

Szív alakú arcforma

A szív alakú arcforma különös ismertetőjegye a széles homlok és arccsont, illetve a keskeny állvonal kombinációja. Kifejezetten különleges típusnak számít.

Szemüvegkeret-forma tipp: lekerekített és szögletesebb típusok, de ebben az esetben a “keretnélküliség” is előnyös.

Kerek arcforma

A kerek arcforma könnyen felismerhető, hiszen az arc hossza és szélessége gyakorlatilag megegyezik, és semmilyen erős vonás nem található. Nincsen hegyes áll vagy járomcsont, csak egy kedves és bájos, élettel teli arc.

Szemüvegkeret-forma tipp: szögletesebb, sokszögből álló típusok magasan ülő szárakkal.

Ovális arcforma

Az ovális arcforma hasonlít a kerekhez, az egyetlen különbség, hogy utóbbihoz képest kevésbé egységes, ugyanis jóval “hosszabb”, mint amennyire széles. Viszont ebben az esetben sincsenek kitüremkedő, kiugró és szembetűnő részletek. Az ovális arcformát az egyik legszerencsésebb típusként tartják számon, mert annyira arányos, hogy szinte minden passzol hozzá.

Szemüvegkeret-forma tipp: csak az ízlés és a stílus szabhat határokat, minden kerettípus szóba jöhet.

Gyémánt arcforma

A gyémánt arcforma az egyik legegyedibb típus, ami hasonlít a szív alakhoz, ezért gyakran össze is tévesztik őket. A legnagyobb eltérés a kettő között a homlokrész, mert ennél a formánál ez a terület kifejezetten keskeny, az arccsont széles, a megjelenés pedig páratlan és egyedülálló.

Szemüvegkeret-forma tipp: sok típus szóba jöhet, de fontos, hogy a keret mindig azonos méretű legyen az arccsonttal.

Második szabály: határozza meg az igényeit!

Az arcforma meghatározása után már sokkal könnyebb szűkíteni a lehetséges szemüvegkeretek közül. Ez nem jelent mást, minthogy az arcforma meghatározása után, megismerjük, hogy melyik arcvonásunk igényel kiemelést vagy “tompítást”. A szemüvegkeret-forma kiválasztásakor viszont nem szabad elfeledkezni a személyes igényeinkről sem, válasszunk olyan keretet, amelyben komfortosan érezzük magunkat.

Harmadik szabály: figyeljen a részletekre!

A személyre szabott igényeken és az arcformán túl, a szemüvegkeret akkor lesz igazán jó, ha a mérete, a szélessége, de a szárak hosszúsága is megfelelő. Miért fontos ez?

Lehet akármilyen szép egy szemüvegkeret, biztosíthatja a jó megjelenést, sosem lesz elég komfortos, hogyha funkcionalitásában és kényelmét tekintve nem elégíti ki az elvárásokat. Fontos tehát, hogy a keret “jól üljön az orrnyergen”, ne csússzon jobbra és balra, illetve az is, hogy a szárak a szemüveget stabilan a fejen tartsák.

Végül, de nem utolsó sorban pedig épp ilyen szempont a szélesség is. Ha a keret ugyanis kisebb a halántéknál, akkor a látvány nemcsak nem elegáns, de a szemüveg még szorítja is a viselőjét, ha pedig nagyobb, éppen ellenkezőleg, eluralkodik a “szemüveg pillanatokon belül le fog esni a fejemről” állandó érzése. Az optimális méret megtalálása elengedhetetlen szempont a szemüveg kiválasztásakor.

Segítünk kiválasztani a megfelelő szemüveget

Amennyiben további segítségre van szüksége a megfelelő szemüveg kiválasztásához, akkor látogasson el az Ofotért Önhöz legközelebb eső üzletébe, ahol szakértő kollégáink segítenek megtalálni a megfelelő szemüveget!

További bejegyzések

[ErrorDialogTitle]

asdfasdfasd

Siker

A termék sikeresen a kosárba került