A szemszárazság kezelése

A szemszárazság kezelése

A szemszárazság egy nagyon gyakori, sokakat érintő probléma. Egy kellemetlen állapot, amely a legtöbbször veszélytelen, de komoly fertőzés is állhat a hátterében. Mi okozza, mik a tünetei, és hogyan lehet kezelni? Cikkünkből megtudhatja!

Száraz szem: mi okozza?

A szemszárazság mögött nem mindig lehet egy okot kiemelni. Sok esetben több dolog lehet a hátterében. Hogyan is alakul ki a szemszárazság?

A szem külső rétegét a szaruhártya és a kötőhártya képezik. A szem megfelelő működéséhez fontos, hogy a felszíne nedvesen legyen tartva. Ennek több oka is van. Egyfelől a szaruhártya érhálózata, amely az oxigént csak a levegőből tudja felvenni, ehhez pedig egy folyadékfilmre van szüksége, amibe beleoldódhat a légköri oxigén. A megfelelő fénytöréshez pedig szintén szükség van a könnyfilmre. Ezen túl a könny segít a szennyeződések eltávolításában és a fertőzések elleni védelemben is.

A szemszárazság többféle módon kialakulhat, de a lényeg, hogy a könnyfilm károsodik, és nem tudja megfelelően ellátni a fent említett funkciókat.

A könnyfilm

A könnyréteg három fázisból áll. A legbelső réteg egy mucinréteg, egy nyákos, sűrű anyag, ami a szem felszínéhez rögzíti a könnyet. A középső fázis a vizes fázis. Legkívül pedig egy olajos lipidréteg található, amely a párolgás ellen védi a könnyfilmet.

A könnyfilm az alábbi anyagokat tartalmazza:

● Víz: a víz tartalmazza oldottan a különféle elektrolitokat, ásványi anyagokat, vitaminokat. Ezek az anyagok táplálják a szaruhártya és a kötőhártya sejtjeit,

● Fehérjék: immun- és egyéb funkciókat látnak el,

● Mucinok,

● Lipidek.

A könnyfilm különféle összetevőit más-más mirigyek termelik. Fontos tudni, hogy a könnytermelő mirigyek és a szemfelszín egy összetett, érzékeny rendszert alkotnak, amely működését több dolog is megzavarhatja, túlterhelheti. Ekkor alakulhat ki a szemszárazság.

A szemszárazság tünetei

A szemszárazság az alábbi tünetekkel járhat:

● Égő, fájó, viszkető szemek

● Vörös szemek, kitágult vérerek

● Idegentest-érzés (mintha valami belement volna)

● Homályos látás

● Fényérzékenység

● Nedvedző szemek

A szemszárazság okai

1.   A pislogás hiánya

A képernyők nézése közben ritkábban pislogunk, mint általában. Ugyanez igaz a vezetésre. Pedig a pislogás elengedhetetlen a szem nedvesítéséhez, oxigénellátásának biztosításához. Ha nem pislogunk elég gyakran, gyorsabban elpárolog a könnyfilm, mint ahogy azt pótolnánk.


2.   Száraz levegő, szél

A levegő hőmérséklete, páratartalma és a szél szintén fontos szerepet játszik. A túl meleg, száraz levegőben gyorsabban párolog a könnyfilm, ezért, ha nem elég hatékony a könnytermelés, kiszáradhat a szem. Ugyanez igaz a légkondicionáló által párátlanított belső terekre.


3.   Helytelen kontaktlencseviselési szokások

A kontaktlencseviselés egyik legnagyobb hátránya, hogy a lencse elzárja a szemfelszínt a külvilágtól, így a szaruhártya és a kötőhártya nehezebben jut oxigénhez. Ha az ajánlottnál többet viseljük a kontaktlencsét, az alatta elterülő hámszöveteknél szemszárazság jön létre.


4.   Egyéb egészségügyi okok

A szemszárazságot általában egyszerű, hétköznapi okok váltják ki. Néha azonban gyógyszerhasználat (antihisztaminok, bétablokkolók), hormonális változások (terhesség, változókor), és más egészségügyi problémák (Sjögren szindróma) is okozhatják. A dohányzás, a szem fertőzései (bakteriális, virális) és a könnycsatorna problémái szintén szemszárazsághoz vezethetnek.

A szemszárazság kezelése

A szemszárazság kezelése a kiváltó okok és a tünetek súlyossága alapján többféle módon történhet. Súlyosabb tünetek esetén mindenképpen keressük fel szemészünket!

● Az enyhe tüneteket gyakori pislogással, elegendő víz ivásával és a 20-20-20-as szabály betartásával megszüntethetjük, vagyis 20 percenként, 20 másodpercig fókuszáljunk 20 lábnyira (6 méterre) lévő tárgyakra.

● A kontaktlencseviseléssel kapcsolatos problémák nagy része is megszüntethető némi odafigyeléssel. Választhatunk akár szilikon-hidrogél kontaktlencséket is, amelyeknek magas az oxigén áteresztő képessége

● A szemcseppek, műkönnyek szintén segíthetnek a könnytermelő rendszerünknek.

● Amennyiben vírusos vagy bakteriális fertőzés áll a háttérben, akkor antibiotikumos vagy antivirális szemcseppel kell kezelni.

● Egészségügyi háttérproblémák esetén azokat kell kezelni.


Ha úgy érzi, szüksége lenne egy látásvizsgálatra, ahol a szemszárazsággal kapcsolatban is konzultálhat szakembereinkkel, foglaljon időpontot!


További bejegyzések

[ErrorDialogTitle]

asdfasdfasd

Siker

A termék sikeresen a kosárba került