..

A szemszárazság kezelése

A szemszárazság egy nagyon gyakori, sokakat érintő probléma. Egy kellemetlen állapot, amely a legtöbbször veszélytelen, de komoly fertőzés is állhat a hátterében. Mi okozza, mik a tünetei, és hogyan lehet kezelni? Cikkünkből megtudhatja!

Száraz szem: mi okozza?

A szemszárazság mögött nem mindig lehet egy okot kiemelni. Sok esetben több dolog lehet a hátterében. Hogyan is alakul ki a szemszárazság?

A szem külső rétegét a szaruhártya és a kötőhártya képezik. A szem megfelelő működéséhez fontos, hogy a felszíne nedvesen legyen tartva. Ennek több oka is van. Egyfelől a szaruhártya érhálózata, amely az oxigént csak a levegőből tudja felvenni, ehhez pedig egy folyadékfilmre van szüksége, amibe beleoldódhat a légköri oxigén. A megfelelő fénytöréshez pedig szintén szükség van a könnyfilmre. Ezen túl a könny segít a szennyeződések eltávolításában és a fertőzések elleni védelemben is.

A szemszárazság többféle módon kialakulhat, de a lényeg, hogy a könnyfilm károsodik, és nem tudja megfelelően ellátni a fent említett funkciókat.

A könnyfilm

A könnyréteg három fázisból áll. A legbelső réteg egy mucinréteg, egy nyákos, sűrű anyag, ami a szem felszínéhez rögzíti a könnyet. A középső fázis a vizes fázis. Legkívül pedig egy olajos lipidréteg található, amely a párolgás ellen védi a könnyfilmet.

A könnyfilm az alábbi anyagokat tartalmazza:

● Víz: a víz tartalmazza oldottan a különféle elektrolitokat, ásványi anyagokat, vitaminokat. Ezek az anyagok táplálják a szaruhártya és a kötőhártya sejtjeit,

● Fehérjék: immun- és egyéb funkciókat látnak el,

● Mucinok,

● Lipidek.

A könnyfilm különféle összetevőit más-más mirigyek termelik. Fontos tudni, hogy a könnytermelő mirigyek és a szemfelszín egy összetett, érzékeny rendszert alkotnak, amely működését több dolog is megzavarhatja, túlterhelheti. Ekkor alakulhat ki a szemszárazság.

A szemszárazság tünetei

A szemszárazság az alábbi tünetekkel járhat:

● Égő, fájó, viszkető szemek

● Vörös szemek, kitágult vérerek

● Idegentest-érzés (mintha valami belement volna)

● Homályos látás

● Fényérzékenység

● Nedvedző szemek

A szemszárazság okai

1.   A pislogás hiánya

A képernyők nézése közben ritkábban pislogunk, mint általában. Ugyanez igaz a vezetésre. Pedig a pislogás elengedhetetlen a szem nedvesítéséhez, oxigénellátásának biztosításához. Ha nem pislogunk elég gyakran, gyorsabban elpárolog a könnyfilm, mint ahogy azt pótolnánk.


2.   Száraz levegő, szél

A levegő hőmérséklete, páratartalma és a szél szintén fontos szerepet játszik. A túl meleg, száraz levegőben gyorsabban párolog a könnyfilm, ezért, ha nem elég hatékony a könnytermelés, kiszáradhat a szem. Ugyanez igaz a légkondicionáló által párátlanított belső terekre.


3.   Helytelen kontaktlencseviselési szokások

A kontaktlencseviselés egyik legnagyobb hátránya, hogy a lencse elzárja a szemfelszínt a külvilágtól, így a szaruhártya és a kötőhártya nehezebben jut oxigénhez. Ha az ajánlottnál többet viseljük a kontaktlencsét, az alatta elterülő hámszöveteknél szemszárazság jön létre.


4.   Egyéb egészségügyi okok

A szemszárazságot általában egyszerű, hétköznapi okok váltják ki. Néha azonban gyógyszerhasználat (antihisztaminok, bétablokkolók), hormonális változások (terhesség, változókor), és más egészségügyi problémák (Sjögren szindróma) is okozhatják. A dohányzás, a szem fertőzései (bakteriális, virális) és a könnycsatorna problémái szintén szemszárazsághoz vezethetnek.

A szemszárazság kezelése

A szemszárazság kezelése a kiváltó okok és a tünetek súlyossága alapján többféle módon történhet. Súlyosabb tünetek esetén mindenképpen keressük fel szemészünket!

● Az enyhe tüneteket gyakori pislogással, elegendő víz ivásával és a 20-20-20-as szabály betartásával megszüntethetjük, vagyis 20 percenként, 20 másodpercig fókuszáljunk 20 lábnyira (6 méterre) lévő tárgyakra.

● A kontaktlencseviseléssel kapcsolatos problémák nagy része is megszüntethető némi odafigyeléssel. Választhatunk akár szilikon-hidrogél kontaktlencséket is, amelyeknek magas az oxigén áteresztő képessége

● A szemcseppek, műkönnyek szintén segíthetnek a könnytermelő rendszerünknek.

● Amennyiben vírusos vagy bakteriális fertőzés áll a háttérben, akkor antibiotikumos vagy antivirális szemcseppel kell kezelni.

● Egészségügyi háttérproblémák esetén azokat kell kezelni.


Ha úgy érzi, szüksége lenne egy látásvizsgálatra, ahol a szemszárazsággal kapcsolatban is konzultálhat szakembereinkkel, foglaljon időpontot!


További bejegyzések

Melyek a rossz szemüveg jelei?

Ebből a cikkből megtudhatja, melyek a „rossz” szemüveg jelei, és mitévő legyen, ha ezeket tapasztalja.

A zöldhályog típusai, tünetei és kezelése

Cikkünkben a zöldhályog, avagy a glaucoma típusairól, tüneteiről, és kezelési lehetőségeiről lesz szó.

Kettős látás: okok, tünetek és kezelési lehetőségek

A kettős látás egy olyan látásprobléma, amelynek hátterében többnyire valamilyen alapbetegség áll. Milyen okok miatt alakul ki diplopia, és hogyan lehet kezelni? Mikor jelentkezhetnek az átmeneti kettős látás tünetei, és mikor forduljunk orvoshoz?

[ErrorDialogTitle]

asdfasdfasd

Siker

A termék sikeresen a kosárba került