Kötőhártya-gyulladás: tünetek, okok, kezelési lehetőségek

Kötőhártya-gyulladás: tünetek, okok, kezelési lehetőségek

A kötőhártya-gyulladás egy relatíve gyakori szemprobléma. Több oka is lehet, az ok pedig a tünetek súlyosságát is meghatározza. Gyermekeket és felnőtteket egyaránt érinthet. Kezelése a legtöbbször szerencsére egyszerű. Mit is kell tudni erről a betegségről?

Mi a kötőhártya?

A kötőhártya a szem fehér részét (ínhártya) és a szemhéjak belső felszínét borító hámszövet. A szem felszínének védelme mellett a könnytermelésben is szerepet játszik.

Mi a kötőhártya-gyulladás?

A kötőhártya-gyulladás vagy conjunctivitis a kötőhártya gyulladásos megbetegedése. A gyulladás, mint folyamat a szervezet immunreakciójának egy eleme. Az immunrendszer idegen kórokozóval találkozik (pl. Baktériumok, vírusok), vagy adott esetben tévesen riaszt (allergia), és erre válaszreakciót ad. Az érintett területen vérbőség alakul ki, hogy a tág ereken keresztül több fehérvérsejt (immunsejt) érkezhessen. A vérbőség jele a vörös, eres szem. Emellett váladék keletkezik, ami a kórokozók eltávolítására és távol tartására szolgál.

A kötőhártya-gyulladás tünetei

A kötőhártyagyulladás tünetei függenek a kiváltó októl, de ezek a leglényegesebbek:

  • Vörös, duzzadt szem
  • Váladékozás, időnként gennyezés
  • Ez utóbbi miatt reggel azt tapasztalhatjuk, hogy összetapadnak a szemhéjaink
  • Viszketés, idegentest érzés (mintha lenne valami a szememben)
  • Némileg homályos látás
  • Megnövekedett könnytermelés
  • Fényérzékenység
  • Megduzzadt nyirokcsomók (állkapocs, szemhéjak, fültő)

A kötőhártya-gyulladás okai, típusai

A kettő kategória lényegében átfed. Ezért együtt tárgyaljuk őket.


1.   Bakteriális konjuktivitis

Ez talán a leggyakoribb kategória. Általában két baktériumnemzetség, a Staphylococcus és a Streptococcus genus fajai okozzák. Ezek a környezetünkben előforduló baktériumok, amelyek a szembe kerülve gyulladást okozhatnak. A konjuktivitisz gyakran az egyik szemmel kezdődik. Aztán átterjed a másik szemre.

A baktériumok többféle úton-módon is a szem felszínére kerülhetnek. Például a szem egy kézfogás utáni megérintése is elég a bajhoz. De a lejárt szavatosságú smink, kontaktlencse folyadék, illetve az elkoszolódott párnahuzat is lehet a ludas.

A bakteriális kötőhártya gyulladásnál jellemző, hogy a szem védekezésképpen sárga váladékot választ ki.


2.   Vírusos konjunktivitis

A virális kötőhártya-gyulladás mögött általában gyakori vírusok, például az influenzavírus, vagy a megfázást okozó vírusok állnak. Sok esetben a megfázás vagy az influenza “terjed tovább” a szemre. A vírus okozta fertőzés általában 2-3 hét alatt megszűnik.


3.   Allergiás konjunktivitis

Az allergia a szervezet téves riasztása. Mivel a szem direkt érintkezik a külvilággal, könnyen belekerülhet pollen, por, vagy egyéb allergén. Ilyenkor megduzzad a kötőhártya, vörössé és irritálttá válik.

A kötőhártya-gyulladás kezelése

A kötőhártya-gyulladás kezelése alapvetően a kiváltó októl függ. A bakteriális típus esetén természetesen antibiotikumokkal érdemes kezelni. Ebbe beletartozik az antibiotikum orálisan történő szedése és az antibakteriális szemcseppek is.

A vírusos fertőzés általában önmagától elmúlik két-három hét alatt. Amennyiben nem akar megszűnni, speciális szemcseppek alkalmazásai is indokolt lehet.

Az allergia okozta konjuktivitis esetén az allergiát kell kezelni, ezt különféle antiallergén gyógyszerekkel lehet megtenni (szteroidok stb.).

A kötőhártya-gyulladás megelőzése

A kulcsfontosságú pont a higiénia. Gyakori kézmosással elkerülhetjük, hogy véletlenül kórokozókat vigyünk fel a szemünk felszínére.

A kontaktlencsehasználók esetén szintén kiemelten fontos, hogy kövessük optometrista szakembereink tanácsait. Ne viseljük túl sokat a lencséket. Ne hordjuk túl őket, és a kontaktlencsefolyadékot is cseréljük a gyártó által megadott szavatosság lejárta után!

További bejegyzések

Mi a méretem?

Mi a méretem?

Az alábbi útmutatónkkal végezze el a szemüveg méretének meghatározását. Készítsen elő egy bankkártyát. Álljon a tükör elé és tegye bankkártyáját az orra közepére és nézze meg, hogy meddig ér a másik vége.

[ErrorDialogTitle]

asdfasdfasd

Siker

A termék sikeresen a kosárba került