Október a Látás Hónapja: fordítson extra figyelmet szeme egészségére!

Október a Látás Hónapja: fordítson extra figyelmet szeme egészségére!

Tudta, hogy október a Látás Hónapja? A közel két évtizede megrendezésre kerülő kampány célja, hogy a résztvevők fokozott figyelmet fordítsanak a szemük egészségére és az éles látás megőrzésére. Cikkünkben bemutatjuk, hogy hozható ki a maximum a Látás Hónapja eseményből.

Mi pontosan a Látás Hónapja és melyek a kampány legfontosabb céljai?

A Látás Hónapja eseményt hazánkban először 2004-ben rendezte meg a Magyar Látszerész Szövetség. A majd két évtizedes múltra visszatekintő kampány célja, hogy a résztvevők fokozott figyelmet fordítsanak látásukra és szemük egészségére. Így a Látás Hónapja során egészségtudatosságot fokozó és a látásvizsgálaton való részvételre bátorító cikkeket és videókat osztanak meg a résztvevők. Míg a magyar eseményt októberben tartják, addig a nemzetközi egészséges Látás Hónapja májusban kerül megszervezésre.

A Látás Hónapja 2023-ban: hozza ki a legtöbbet az időszakból!

A Látás Hónapja 2023-ban is megrendezésre kerül! Az alábbiakban összefoglaltunk pár hasznos tanácsot, amelyekkel a legtöbbet hozhatja ki a kampányidőszakból.


Fordítson extra figyelmet az UV védelemre!

Az ibolyántúli vagy más néven UV-sugárzás elleni védelem fontossága jól ismert a korai bőröregedés és melanoma kockázat csökkentése kapcsán. Azonban ritkábban esik szó arról, hogy a túlzott UV-sugárzás a látásban is kárt tehet. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tájékoztatása szerin az UV-sugárzás maradandó kárt tehet látásunkban: 

“Az ibolyántúli sugárzás krónikus hatásai a következők:

1. szürkehályog (olyan szembetegség, amelyben a lencse fényáteresztő képessége csökken, ami látásromlást és végül vakságot eredményez);

2. kúszóhályog (szövet növekedése, amely lefedheti a szaruhártya egy részét);

3. szem és a szem körüli rák (bazális sejtes karcinóma, laphámsejtes karcinóma és melanoma).

Az UV-expozíció az életkorral összefüggő makuladegeneráció (AMD) kialakulásában is szerepet játszhat. Világszerte a becslések szerint 15 millió ember vak a szürkehályog miatt; ezek mintegy 10%-át az ibolyántúli sugárzás okozza.”

Szerencsére az UV-védelemre számos eszköz áll rendelkezésre, ezek egyike lehet az ibolyántúli sugárzás kiszűrésére alkalmas napszemüveg. A kínálatunkban elérhető összes termék rendelkezik UV-védő réteggel.


Fontolja meg a kékfényt szűrő szemüveg beszerzését!

A kékfény, pontosabban kék-ibolya fény, rövid hullámhosszúságú látható fény. Elsődleges forrása a nap, így nagyon nehéz limitálni a szemeket érő kék-ibolya fény mennyiségét. Bár nincs megbízható tudományos kutatás, amely igazolná a kékfény negatív élettani hatásait, mégis érdemes lehet megfontolni a kékfényt szűrő szemüveg beszerzését azoknak, akik jelentős időt töltenek természetes fényben. A blue filter szemüveg segíthet a szem komfort érzetének megőrzésében.


Kövessen egészséges és kiegyensúlyozott étrendet!

A kiegyensúlyozott és változatos táplálkozás segíthet az egészség megőrzésében. Bizonyos makro- és mikrotápanyagok kiemelt fontosságú szerepet játszanak a normál látás fenntartásában, ilyen például az:

  • A-vitamin
  • cink
  • dokozahexaénsav (DHA) és
  • riboflavin (B2-vitamin).


Győződjön meg arról, hogy étrendje a napi javasolt bevitelnek megfelelő mennyiségben tartalmazza a fenti tápanyagokat. Zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonák és esszenciális zsírsavakban gazdag magvak fogyasztásával támogathatja a szem egészségének megőrzését.


Tartson rendszeres szünetet monitoros munkavégzés esetén!

A Látás Hónapja emlékeztetőül szolgálhat a monitoros munkavégzés miatti szemfáradtság elkerüléséhez. A 20-20-20 szabály betartása segíthet ebben. A módszer lényege a következő:

  1. Végezzen 20 percig monitoros munkát!
  2. Ezt követően tartson szünetet és nézzen egy legalább 20 méterre található pontra!
  3. 20 másodpercnyi szünetet követően térjen vissza a munkához!
  4. Ismételje meg a folyamatot 20 perc múlva!


Foglaljon időpontot ingyenes látásvizsgálatára online: https://www.ofotert.hu/hu/uzletkereso

Vegyen részt látásvizsgálaton!

A rendszeres látásvizsgálat segíthet a látásproblémák korai kiszűrésében. Így sokak számára hasznos lehet az évente-kétévente történő részvétel. Üzleteinkben a vizsgálat ingyenes, amennyiben szemüvegrendelés követi, illetve bizonyos akciós időszakokban. Egyéb esetben a díja 7000 forint. Amennyiben további kérdése merülne fel, keresse szaküzleteinket vagy vevőszolgálatunkat.


Konzultáljon szemész szakorvossal szükség esetén!

Úgy érzi, hirtelen romlott látása? Visszatérő szemszárazsággal küzd? Egyéb, a látását vagy a szemeit érintő panasza van? A Látás Hónapja kiváló emlékeztető lehet arra, hogy nem érdemes a szemeket érintő problémákat figyelmen kívül hagyni! Amennyiben bármilyen, a látást vagy szemeket érintő egészségügyi panasza van, foglaljon időpontot szemész szakorvosánál, aki a megfelelő kezeléssel segíthet tünetei enyhítésében!


Viseljen biztonsági szemüveget barkácsolás közben, és ne feledkezzen meg a védőfelszerelésről sportoláskor sem!

Szakmai becslések szerint több mint 30 millió vak és gyengénlátó személy él Európában. A látás elvesztésének egyik gyakori oka a szemet érő sérülés. Ezek a megfelelő védőfelszereléssel gyakran elkerülhetőek. A Látás Hónapja kiváló alkalom arra, hogy emlékeztesse magát a védőszemüveget és sporthoz használt védőfelszerelések fontosságáról. Gyakoroljon kellő elővigyázatosságot barkácsolás, sportolás és motoros közlekedés közben és őrizze meg látását!

Látás Hónapja az Ofotért üzletekben is!

Október a Látás Hónapja, így a fontos kampány során nem csupán hasznos tippeket és tanácsokat osztunk meg blog oldalunkon és közösségi felületeken, de üzleteinkben szakértő kollégáink várják a szemüveget és napszemüveget vásárló ügyfeleket. Bármilyen szemüvegre is legyen szüksége, kollégáink készséggel segítenek a tökéletes modell megtalálásában! 

Város vagy irányítószám megadása

További bejegyzések

[ErrorDialogTitle]

asdfasdfasd

Siker

A termék sikeresen a kosárba került