A napszemüveg története, feltalálása és elterjedése

A napszemüveg története, feltalálása és elterjedése

Egyszerre védi a szemet a nap káros sugarai ellen és divatos kiegészítőként is szolgál. A nyári időszak elengedhetetlen kelléke, eredete mégsem széles körben ismert. Viselése közben nem sűrűn gondolkozunk azon, vajon hogyan terjedt el, pedig már több ezer éve is hordták. Cikkünkben a napszemüveg története és feltalálása kerül bemutatásra!

A szemüveg feltalálása és története

Mielőtt ismertetnénk a napszemüveg történetét, érdemes pár szót ejteni a szemüveg feltalálásáról is. A szemüveg megjelenésének jelentős hatása volt az emberiségre, a leghasznosabb találmányok között tartják számon. Feltételezések szerint a középkori arab tudós, Ibn al-Hajszam vetette fel először annak gondolatát, hogy a csiszolt lencse használható lehet bizonyos látásproblémák kezelésére. A szemüveg felfedezése azonban mégis inkább az angol filozófus, Roger Bacon nevéhez fűződik, aki a 13. században a lencsék nagyítóképességéről írt feljegyzéseket. Neki köszönhetően néhány évtizeddel később megjelentek az első szövegbe helyezhető lencsék, amelyek rövidesen terjedni kezdtek Európa szerte. Később populárissá váltak a monoklik és a cvikkerek is. További érdekesség, hogy a bifokális lencsék használatával először az amerikai államférfi, Benjamin Franklin próbálkozott. A ma ismert, keretbe helyezett lencsével ellátott szemüvegek pedig a 19. századtól váltak elterjedtté.

Napszemüveg története

Így kezdődött a napszemüveg története

A napszemüveg mára egy gyakori és népszerű divatkiegészítőnek számít. Számtalan formában, színben és márka által gyártott változatban érhető el. Nem csupán a nyári időszak elengedhetetlen kelléke, hiszen amellett, hogy a szem védelméről is gondoskodik, még stílusosan feldobja az öltözéket is. Egy jó minőségű napszemüveg hatását a védőréteggel ellátott, színezett lencse által fejti ki. A szembe jutó káros UV-sugarak mennyiségének korlátozásával, csökkenti az olyan betegségek kialakulásának esélyét, mint a szürkehályog, időskori makuladegeneráció és szemgyulladás. De kihez köthető pontosan a napszemüveg feltalálása? Hogyan fejlődött idővel és vált egy divatkiegészítővé? Bemutatjuk, hogy indult hódító útjára a napszemüveg!


A napszemüveg feltalálása

Egyes források szerint a napszemüveg feltalálása az eszkimó vagy inuit népcsoport tagjainak tudható be. A sokszor szarvasagancsból gyártott, hajlított eszközt a hóvakság, vagyis a hóról visszaverődő fény elleni védelem céljából hordták. A mai divatos kiegészítő elődjét az orrnyeregre illeszkedő elemmel és apró, a kilátást biztosító résekkel látták el, fejükre pedig szarvasín segítségével erősítették.


A napszemüveg fejlődése

Az ókori római császárról, Néróról szóló történelmi feljegyzésekben is említést tesznek a napfény elleni szemvédelem korai formájáról. Az UV-sugárzás ellen Néró elvileg smaragdból csiszolt lemezeken át nézte a gladiátor harcokat.

A napszemüveg története a 12. században, Kínában folytatódott, ahol az eszköz már egyre inkább kezdett hasonlítani mai kinézetére. A napszemüvegek lencséjét csiszolták és füsttel színezték, gyakran azonban mégsem a szem egészségének védelme miatt viselték. A középkori Kínában a napszemüvegeknek spirituális erőt tulajdonítottak, emellett kiváló eszköz volt a bírák érzelmeinek elrejtésére.


Az első napszemüveg kereskedelmi forgalomban

Hogy miképp került az első napszemüveg a boltok polcaira? A ma is ismert napszemüvegek tömeggyártása az amerikai cégtulajdonos, Foster Grant nevéhez fűződik. Az eredetileg hajkiegészítőket forgalmazó vállalat 1929-ben eladta a fröccsöntési technikával készült szemüveg modelljeit a haditengerészetnek.

A 20. századtól kezdve a napszemüvegek fokozatosan elérték a ma is ismert formájukat és funkciójukat. Biztosan ismerős a pilótanapszemüveg kifejezés. A második világháborúban szolgáló repülőpilóták szemük biztonsága érdekében hordott napszemüvegei jelentős mértékben járultak hozzá ahhoz, hogy divatkiegészítőként is elterjedjenek. Ekkor már nem csupán a színezett lencse, de annak cerium tartalma is gondoskodott az UV-sugárzás elleni védelemről.

A 20. század közepétől a napszemüveg története elérte csúcsát. Az olyan világsztárok, mint James Dean, John Lennon vagy Audrey Hepburn széles körben elterjesztette a lakosság körében a divatos kiegészítőt.

Így kezdődött

Gyakori kérdések és válaszok

A szemüveg feltalálása előtt, hogyan kezelték a látásproblémákat?

A mai értelembe vett szemüveg feltalálása előtt szövegre helyezhető lencse segítségével olvastak a látásproblémával küzdők.


Ki a szemüveg feltalálója?

Egyes források szerint a szemüveg feltalálója Ibn al-Hajszam, arab tudós, míg mások a szemüveg történetének kezdetét sokkal inkább Roger Bacon, angol filozófus nevéhez kötik.


Mikor találták fel a szemüveget?

Sokan nem is sejtik, mikor találták fel a szemüveget. Már a 11. században születtek feljegyzések a csiszolt lencsék látászavarokat javító képességéről.


Mi a szemüveg története?

A szemüveg története a lencsék nagyítóképességének felfedezésével kezdődött. Az évszázadok során, hosszas fejlődési folyamaton ment keresztül, mire elérte a mai megjelenési formáját és funkcióját.


Milyen látást segítő eszközt használtak a szemüveg előtt?

Többféle látást segítő eszközt használtak a szemüveg előtt. Ide tartozott a csiszolt smaragd és a szövegre tehető lencse.


Tekintse meg napszemüveg kínálatunkat!

További bejegyzések

[ErrorDialogTitle]

asdfasdfasd

Siker

A termék sikeresen a kosárba került