Szemüveglencse-típusok: a hagyományostól és a speciális fajtákig

A látásproblémáknak számos fajtája létezik, amelyek között egyedi esetekkel is találkozhatunk. Kezelésük során szóba jöhet a kontaktlencse-használat, illetve a legklasszikusabb megoldás: a szemüvegkészítés. Fontos feladat az optimális szemüveglencse kiválasztása, hogy újra élesen láthassunk és a mindennapok felhőtlenné válhassanak.

A szemüveglencse-típusokról általánosságban

A szemüveglencse-típust általánosságban a látásprobléma fajtája határozza meg, de valójában minden korrekció egyénre szabott megoldásnak tekinthető. Ebből kifolyólag a kiválasztott szemüvegkeret és -lencse fajtája az egyedi igényeink mentén kategorizálható és kombinálható. Ez röviden azt jelenti, hogy a szemüvegkészítés alkalmával a forma és a szín kiválasztásán túl , szakembereink segítségével meghatározásra kerül az is, hogy a szemüveglencse:


●      mely látásprobléma korrekciójára nyújt megoldást,

●      üvegből vagy műanyagból készül,

●      vékonyított lesz-e,

●      illetve rendelkezik-e kivételes funkcióval (például fényre sötétedés, kék fény szűrése) stb.?


E három osztályozás szerint már mérlegelhetők az alapszükségletek és a prioritások, ezért fontos pontosan tisztában lenni a szemüveglencsék alapvető tulajdonságaival is.

A hagyományos szemüveglencsék fajtái

Egyfókuszú szemüveglencse

Éles látásról akkor beszélhetünk, amikor a szembe jutó fény pontosan a retinára, és nem pedig elé vagy mögé vetül. Ha ez nem így történik, akkor látászavar keletkezik, aminek fajtáját az határozza, hogy a fénysugarak hol egyesülnek. Hipermetrópia (=távollátás) esetén a közel eső tárgyak képe a retina mögött, míg miópia (=rövidlátás) során a látóhártya előtt fókuszálódnak.


A klasszikus szemproblémákra megoldást jelenthetnek a hagyományos egyfókuszú szemüveglencsék, amiknek sajátossága, hogy a dioptria mértéke – azaz a nagyítás foka – a teljes felületen azonos. Ahogyan a neve is utal rá, a fókuszpont kizárólag egy helyen van, így csak arra a meghatározott távolságra biztosítja az éles képet.


Bifokális/kétfókuszú szemüveglencse

A fentiekből kikövetkeztethető a bifokális, avagy a kétfókuszú szemüveglencse legjellemzőbb tulajdonsága is. Ebben az esetben ugyanis a lencsék két részből állnak, így a szemüveg viselője egyszerre lát tisztán közelre és távolra is. A bifokális szemüvegek könnyen felismerhetők a lencsék két tartománya közt meghúzódó markáns választóvonalaikról. Ezt a típust a legtöbben presbyopia miatt, a szem öregedési folyamatának korrekciójára választják.Multifokális (=progresszív) szemüveglencse

Jelenleg a multifokális, azaz a progresszív szemüveglencsék jelentik a piac legmodernebb alternatíváját a presbiópok számára mind esztétikailag, de funkcionalitás, praktikusság szempontjából is: nem létezik zavaró választóvonal, és segítségükkel már nem csak kettő vagy három fókuszpont létezik. A természetes látás hatását keltik, minden irányba és minden távolságra biztosítják a gyors fókuszváltást.


Teljesen mindegy tehát, hogy közelre, közepesen messzire vagy egészen távolra nézünk – ha a multifokális lencsék mellett döntünk –, a körülöttünk lévő tárgyak és személyek képe minden esetben tiszta marad. Ennek köszönhetően tökéletes korrekciós mód presbyopia esetén, mert nagyszerűen funkcionálnak autóvezetés, számítógép-használat, illetve olvasás közben is.