Szemüveglencse-típusok: a hagyományostól és a speciális fajtákig

A látásproblémáknak számos fajtája létezik, amelyek között egyedi esetekkel is találkozhatunk. Kezelésük során szóba jöhet a kontaktlencse-használat, illetve a legklasszikusabb megoldás: a szemüvegkészítés. Fontos feladat az optimális szemüveglencse kiválasztása, hogy újra élesen láthassunk és a mindennapok felhőtlenné válhassanak.

A szemüveglencse-típusokról általánosságban

A szemüveglencse-típust általánosságban a látásprobléma fajtája határozza meg, de valójában minden korrekció egyénre szabott megoldásnak tekinthető. Ebből kifolyólag a kiválasztott szemüvegkeret és -lencse fajtája az egyedi igényeink mentén kategorizálható és kombinálható. Ez röviden azt jelenti, hogy a szemüvegkészítés alkalmával a forma és a szín kiválasztásán túl , szakembereink segítségével meghatározásra kerül az is, hogy a szemüveglencse:


●      mely látásprobléma korrekciójára nyújt megoldást,

●      üvegből vagy műanyagból készül,

●      vékonyított lesz-e,

●      illetve rendelkezik-e kivételes funkcióval (például fényre sötétedés, kék fény szűrése) stb.?


E három osztályozás szerint már mérlegelhetők az alapszükségletek és a prioritások, ezért fontos pontosan tisztában lenni a szemüveglencsék alapvető tulajdonságaival is.

A hagyományos szemüveglencsék fajtái

Egyfókuszú szemüveglencse

Éles látásról akkor beszélhetünk, amikor a szembe jutó fény pontosan a retinára, és nem pedig elé vagy mögé vetül. Ha ez nem így történik, akkor látászavar keletkezik, aminek fajtáját az határozza, hogy a fénysugarak hol egyesülnek. Hipermetrópia (=távollátás) esetén a közel eső tárgyak képe a retina mögött, míg miópia (=rövidlátás) során a látóhártya előtt fókuszálódnak.


A klasszikus szemproblémákra megoldást jelenthetnek a hagyományos egyfókuszú szemüveglencsék, amiknek sajátossága, hogy a dioptria mértéke – azaz a nagyítás foka – a teljes felületen azonos. Ahogyan a neve is utal rá, a fókuszpont kizárólag egy helyen van, így csak arra a meghatározott távolságra biztosítja az éles képet.


Bifokális/kétfókuszú szemüveglencse

A fentiekből kikövetkeztethető a bifokális, avagy a kétfókuszú szemüveglencse legjellemzőbb tulajdonsága is. Ebben az esetben ugyanis a lencsék két részből állnak, így a szemüveg viselője egyszerre lát tisztán közelre és távolra is. A bifokális szemüvegek könnyen felismerhetők a lencsék két tartománya közt meghúzódó markáns választóvonalaikról. Ezt a típust a legtöbben presbyopia miatt, a szem öregedési folyamatának korrekciójára választják.Multifokális (=progresszív) szemüveglencse

Jelenleg a multifokális, azaz a progresszív szemüveglencsék jelentik a piac legmodernebb alternatíváját a presbiópok számára mind esztétikailag, de funkcionalitás, praktikusság szempontjából is: nem létezik zavaró választóvonal, és segítségükkel már nem csak kettő vagy három fókuszpont létezik. A természetes látás hatását keltik, minden irányba és minden távolságra biztosítják a gyors fókuszváltást.


Teljesen mindegy tehát, hogy közelre, közepesen messzire vagy egészen távolra nézünk – ha a multifokális lencsék mellett döntünk –, a körülöttünk lévő tárgyak és személyek képe minden esetben tiszta marad. Ennek köszönhetően tökéletes korrekciós mód presbyopia esetén, mert nagyszerűen funkcionálnak autóvezetés, számítógép-használat, illetve olvasás közben is.

Megoldás az egyedi igényekre

A kék-ibolya fényt szűrő szemüveglencse

Mindennapi életünk során a kék fénynek, pontosabban a kék-ibolya fénynek való kitettségünk folyamatosan jelen van. Fontos megjegyezni, hogy a kék fény nemcsak negatív módon képes befolyásolni az emberi szervezet működését, viszont a fokozott kékfénynek való kitettség könnyen diszkomfortot érzetet okozhat.


Épp ezért napjaink egyik legkorszerűbb találmánya a kékfény szűrőszemüveg, ami ennek a jelenségnek a hatását csökkenti. Ez a szemüveglencsén egy olyan plusz, a kék-ibolya fényt megszűrő réteget* jelent, aminek köszönhetően például az erősebb fényviszonyok között történő munkavégzés sem válik annyira megterhelővé a szem számára – nem pirosodik be, ég vagy szúr, és az ebből adódó fejfájás és kialvatlanság is elmarad.

*ISO TR 20772:2018 ​ szabvány szerint


A fényre sötétedő szemüveglencse

Sokaknak már gyerekként meg kell szokniuk, hogy a szemüveg az élet részét képezi, de vannak, akiknél csak felnőtt korban érkezik a változás. Mindenkinek a teljes látáskomfort megéléséhez ezért is ajánlott számításba venni azokat a lehetőségeket, amelyek kényelmesebbé teszik a szemüvegviselést.


Ilyen alternatíva például a fényre sötétedő szemüveglencse, ami a fény intenzitásához mérten napfény hatására képes önmagától és másodpercek alatt “napszemüveglencsére” sötétülni, majd a beltéren vagy ha ha kevés a fény újra kivilágosodni. Mindemellett véd az UV-sugárzással szemben, és felerősíti a kontrasztérzékelést is.Polarizált szemüveglencse a vakító fény ellen

A sportolás és szabadidős tevékenyégek (például futás, országúti kerékpározás, túrázás, vitorlázás, horgászat) során többen is találkozhatnak a vízszintes felületről például: vízfelszínen visszaverődő fénnyel. A felhőtlen pillanatokat azonban meg tudja keseríteni a vízszintesen visszaverődő vakító fény, ami egyúttal élvezhetetlenné teszi a szabadidős tevékenységeket. Ezenfelül például autóvezetés közben ugyanez a helyzet kifejezetten veszélyessé is válhat.


Ennek kiküszöbölésére jöttek létre a polarizált szemüveglencsék, amik képesek semlegesíteni és minimalizálni az intenzív fénynyalábok erőteljességét. Így a szem irritációján és a hunyorgáson túl, a problémát okozó “csillogás” is megszűnik, mert a polarizált lencsék csupán a vertikális irányú fényeket engedik át.

A tökéletes szemüveg minden személyes igényt kielégít

A lencsék a szemüvegek legfontosabb részét képezik, ezért is fontos hangsúlyt fektetni az egyes típusok megismerésére. A megfelelő szemüveg kiválasztását nemcsak a szakember, hanem a személyes szükségleteink is meghatározzák.


Mivel a tökéletes szemüvegnek minden esetben egyedinek kell lennie – a kényelmes viselet biztosítása mellett a legapróbb részleteiben is tükröznie kell az ember személyiségét –, így nem szabad elfeledkezni a keretválasztás jelentőségéről sem. Szakmai véleményért bátran forduljon az Ofotért szakembereihez, hogy döntése mindenképp testhez álló legyen!

Címkék:

További bejegyzések

Hála Önöknek, rászorulók látásáról is gondoskodhattunk

Hála Önöknek, rászorulók látásáról is gondoskodhattunk

2022 őszén a LIONS Clubok Magyarországi Szövetségével közös adománygyűjtési akciót indítottunk, melynek célja az volt, hogy rászorulóknak segíthessünk visszaadni az éles látás örömét és kényelmét. A jótékonysági gyűjtés és a szemüvegek átadása sikerrel lezárult, köszönhetően vásárlóink nagylelkű támogatásának.

Loading...

[ErrorDialogTitle]

asdfasdfasd

Siker

A termék sikeresen a kosárba került