Színezett lencsék: funkciók és előnyök

Színezett lencsék: funkciók és előnyök

A szemüvegek történetük során számos változáson átmentek. Legyen szó akár a különféle típusokról, például az egy időben divatos monoklikról, akár a különféle lencsekészítési technikákról, jól látható, hogy a látszerészet folyamatosan haladt a korral. Ennek a folyamatnak egy relatíve friss fejleménye a színezett szemüveglencsék megjelenése, amelyek funkcionális és esztétikai szempontból is számos lehetőséget rejtenek magukban.

A szemüveglencsék a leggyakrabban alkalmazott látáskorrigáló eszközök. A kontaktlencsékkel ellentétben, ahol általában napi vagy havi használatra veszünk lencsét, a szemüvegek hosszú évekig kiszolgálnak minket, ha vigyázunk rájuk. 

A szemüvegekben és napszemüvegekben található különféle lencsék más-más célokat szolgálnak. Ez pedig igaz az eltérő dioptriájú lencsékre (olvasószemüvegek, munkaszemüvegek), de a különféle célt szolgáló bevonatokra, színezésekre is.

Mire jók a színezett lencsék?

A színezett lencsék többféle funkciót is betöltenek. A leggyakrabban dioptriás napszemüvegként vagy egyszerű színezett / sötétített lencseként találkozunk velük.

Több szempontot is fontos megemlíteni. Az első, hogy ha folyamatosan színezett lencséket tervez hordani, érdemes csupán minimálisan színezett/sötétített lencsét választani, hogy az Önnel beszélgető emberek jól láthassák a szemét.

A másik fontos szempont az UV védelem. A sötétített lencsék esetén a színárnyalat és a biztosított UV-védelem nem jár kéz a kézben. Mindenképpen kérdezze meg látszerészét, hogy milyen UV-védelmet nyújt az adott lencse!

A szín kiválasztásánál a funkcionalitást és az esztétikumot egyszerre kell figyelembe venni. Gondolja végig, milyen környezetben fogja a legtöbbet használni a szemüveget (kültér, beltér, autóvezetés stb.), és beszélje át látszerészével, hogy ehhez milyen színárnyalatok lennének megfelelők. Utána érdemes átgondolni, hogy az Ön stílusához milyen színek passzolnak a leginkább, és tesztelje le, hogy az adott színárnyalat kellemes látásélményt biztosít-e.


Választható színek

Barna: Növeli a kontrasztot, ideális sportoláshoz, vezetéshez. Bármely napsugárzás esetén kiváló védelmet biztosít. Tisztábban észlelhetőek vele a tárgyak körvonalai, növeli a kontrasztot. Kevesebb szemfáradtság viselésekor. Horgászat és golf.

Zöld: Szabadtéri tevékenységhez ideális. Javítja a kék és zöld színek észlelését. Gyenge fényviszonyok mellett is kiváló vizuális komfort-érzet, nyugtató, relaxáló hatás. Teniszezéshez a legjobb. Ideális szabadtéri olvasáshoz is.

Szürke: Általános, városi viseletre ajánlott. A legsötétebb lencseváltozat, a legkevesebb látható fényt engedi át. Vezetésnél is javasolt lehet, mert könnyen megkülönböztethetőek a színek. Szabadtéri tevékenységek, kerékpározáshoz. Természetes látást biztosít. A semleges (neutrális) szűrök fényelnyelése szinte a teljes látható tartományban azonos, ezért a színeket nem torzítják.

Kék: Vizi sportokhoz a legjobb választás. Csökkenti a tükröződést (ködös időben, víz tükröződései), növeli a kontrasztot, javítja a színérzékelést. Sportolók előszeretettel viselik, mert jó kontrasztérzékelést biztosítanak. Színtisztaság és színérzékelés.

Lila: Jó kontrasztérzékelést biztosít és divatos kiegészítő. Gyakran használják divatos kiegészítőként. Csökkenti a tükröződést (ködös időben, víz tükröződései), növeli a kontrasztot, javítja a színérzékelést.

Sárga: Gyenge fényviszonyok mellett javítja a látást. Növeli a kontrasztot, ha a fényerő különösen alacsony. Borult időben, ködben, alkonyatkor. Kiváló mélységérzetet biztosít, segít az éjszakai vezetésnél. Különösen jó választás azoknak, akik sokat vezetnek éjszaka. Kiszűri a kék fényt. Síelés és hegyi kerékpározás.

Nightview: Éjszakai vezetéshez ez a legjobb választás gépjárművezetőknek. Kontraszt fokozó szín, minimális fényerő veszteséggel. Kiváló mélységérzetet biztosít, segít az éjszakai vezetésnél. Segíti a látás minőségét.

Roadview: Nappali vezetéshez ajánlott. Könnyen megkülönböztethetőek a színek.

Sunview: Gyenge látási viszonyok között ajánlott. Kontrasztok kiemelésének köszönhetően megfelelő látást biztosít még rossz látási viszonyok között is.

Olympic view Sportokhoz, aktív kültéri tevékenységekhez. Kifejezetten alkalmas aktív sportoláshoz.


Próbálja ki lencse konfigurátorunkat és válasszon három szakértői ajánlatunk közül otthona kényelméből:

https://www.ofotert.hu/hu/segitseg/hogyan-vasaroljunk-szemuveget-online


Címkék:

További bejegyzések

[ErrorDialogTitle]

asdfasdfasd

Siker

A termék sikeresen a kosárba került