Szemviszketés: mi állhat a hátterében?

Szemviszketés: mi állhat a hátterében?

Számos esetben különböző allergiás folyamatok a felelősek a kellemetlen panaszokért, de előfordulhatnak egyéb okai is. Milyen egyéb tünetekkel járhat a szemviszketés? Milyen betegségekre utalhat a viszkető szem?

A viszkető szem lehetséges betegségei

A szemünk is megfertőződhet vírusok, baktériumok és gombák által - ezek mindegyike okozhat viszketést.

  • Az egyik leggyakoribb szemfertőzés a kötőhártya-gyulladás, ami a szemhéj belső felszínét és a szemgolyót borító átlátszó hártya gyulladása vagy fertőzése.
  • Egy másik lehetséges szemfertőzés az úgynevezett uveitis, vagyis a szivárványhártya gyulladása.
  • A szaruhártyafekélyek apró sérülésekből, fertőzésekből eredően jöhetnek létre, a szaruhártya gennyesedését okozva.
  • A Sjögren-szindróma a szemviszketés mellett szem- és szájszárazsággal együtt jelentkezik, de emellett reumatológiai tünetek, fájdalmas, duzzadt ízületek is kísérik a betegséget.

A szemhéj-viszketés okai

A szemhéjszél gyulladását (blepharitis) a szempillák tövében lévő apró faggyúmirigyek eltömődése váltja ki. Allergia vagy bőrbetegségek, például pattanások vagy bőrgyulladás súlyosbíthatja a tüneteket, amelyek olykor idegentest érzésével társulhatnak.

Melegvizes borogatással áztassuk fel a beszáradt váladékot, hogy a mirigyek kivezető útját szabaddá tegyük. A borogatáshoz használjuk kellemesen langyosra hűtött, tiszta, forralt vizet. Ekcéma, övsömör, sőt cukorbetegség esetén is jelentkezhetnek a szemhéj viszketésének kellemetlen tünetei, amelyek esetén természetesen bőrgyógyász felkeresését javasoljuk.

A szemviszketés és az allergia

Minden évben ugyanabban az időszakban viszket a szeme? Lehetséges, hogy szezonális allergiája van. Kiválthatja a parlagfű vagy egyéb növények, melyek az év meghatározott szakaszában virágzanak, és polleneket bocsátanak ki. Ha egyéb tünetek is társulnak a szemviszketés mellé, mint például a tüsszögés és az orrdugulás, akkor valószínűleg allergiás.

Az allergiás tüneteket a hisztamin váltja ki, amelyet a sejtek bocsátanak ki az allergének elleni védekezésül. A hisztamin gyulladásos reakciókat idéz elő, ennek egyik jele a viszkető szem is. A tünetek csökkentésének egyik módja a szezonális allergénekkel való érintkezés elkerülése.

Egész évben jelen lévő allergiák

A szezonális allergiákkal ellentétben az olyan dolgok, mint a penész, a por és a háziállatok szőrzete bármikor képes allergiás reakciót kiváltani. Előfordulhat, hogy az otthonában található bizonyos anyagokra allergiás. Előfordulhat, hogy a kontaktlencse-oldat irritálja a szemét, vagy a szappan, a sampon, esetleg a smink. Ha a környezeti allergéneket sikerült kizárni a szemviszketés okaként, próbálja meg a szemével érintkező termékekkel is ugyanezt tenni.

Az allergiás szem kezelése házilag

Hogyan védekezhetünk szezonális allergia ellen?

  • Figyelje a helyi időjárás-jelentést, és maradjon bent, amikor a pollenek száma magas.
  • A pollenszezonban tartsa zárva az otthona és az autója ablakait.
  • Mossa gyakrabban ruháit. Naponta mosson hajat és többször mossa meg arcát, hogy a szemöldökére/szempillájára tapadt polleneket eltávolítsa.
  • Az orrnyálkahártyáját tisztítsa meg a pollenektől tengervizes orrspray-vel.
  • Viseljen pollenmaszkot, ha a szabadban kell tartózkodnia.
  • Ha kontaktlencsét visel, használjon napi eldobható lencsét, hogy a rátapadt pollenektől megszabaduljon.

A viszkető szem tünetei néha enyhíthetők vény nélkül kapható műkönnyekkel vagy allergia elleni szemcseppekkel. Sok esetben azonban vényköteles szemcseppekre vagy gyógyszerekre lehet szükség, amelyeket szakorvos írhat fel.

Mikor forduljunk orvoshoz tüneteinkkel?

Minden elhúzódó, fájdalmas tünet esetén orvosi segítséget kell kérni, hogy időben elkezdődhessen a szakszerű kezelése. Bizonyos otthoni praktikákkal csak ronthatunk a helyzeten, de érdemes elkerülni a szem túlzott dörzsölését is, mert felsérthetjük a szaruhártyát.

További bejegyzések

[ErrorDialogTitle]

asdfasdfasd

Siker

A termék sikeresen a kosárba került