Blue filter, avagy a kékfényt szűrő szemüveg jelentősége

Blue filter, avagy a kékfényt szűrő szemüveg jelentősége

A kékfény, vagy pontosabban, a kék-ibolya fény egy gyakran használt kifejezés. De mit jelent pontosan? Valóban okozhat kellemetlen panaszokat? Van bármi értelme kékfény szűrő szemüveget használni? Ebben a cikkben bemutatjuk a kék-ibolya fény szűrős szemüveg előnyeit, lehetséges élettani hatásait és a témához kapcsolódó egyéb fontos tudnivalókat.

A kékfény élettani hatásai

Az emberi szemet érő fényforrások több spektrumát különböztetjük meg: a látható fény, az infravörös és az ultraibolya (UV-fény). Az UV-fényről köztudott, hogy több emberi szövetre nézve is veszélyforrást jelent – ezek között kiemelkedő figyelmet kell fordítani a bőr és a szem védelmére.

A látható, természetes fénytartomány kék spektrumába tartozik az ún. kék-ibolya fény (400-450nm)* is. A hosszú ideig Napon töltött idő hatására ez a típusú kékfény szemfáradtságot és diszkomfort érzetet is okozhat. Kék-ibolya fény szűrő szemüveg viselésével csökkenthetjük a szemünkbe érkező kékfény mennyiségét, amely kímélő hatással lehet a szemünkre is.

Mindennapjaink során szemünk folyamatos kitettségben van a természetes fényből származó kékfénynek, akár kültéren, akár irodai környezetben töltjük a napunk legnagyobb részét. Ezért, bármilyen tevékenységet is végzünk, minden esetben érdemes lehet kékfény szűrő szemüveget viselni. Kék-ibolya fény szűrő lencsét akár dioptria nélküli szemüvegként is rendelhet, az Ofotért bármely üzletében és a webshopon is.

 * ISO TR 20772:2018 ​ szabvány szerint


A kékfény szűrő a szem jó barátja

A korábbiak fényében a kékfény mértékére fokozottan oda kell figyelni, viszont ennek visszaszorítása igencsak nehéz feladat. Épp ezért jelentek meg a kékfényt szűrő szemüvegek. Titkuk a speciális szűrő bevonat, amely bármilyen típusú szemüveglencséhez igényelhető.

Sokak számára érdemes elgondolkodni ezen a lehetőségen. Azoknak is, akiknek van látásproblémájuk és szemüveget vagy kontaktlencsét viselnek. De azoknak is érdemes megfontolniuk, akiknek nincs tényleges látásproblémájuk, viszont:

  • munkájukat napról napra a szabadban végzik,
  • szabadidejükben sok kültéri programon vesznek részt,
  • napjuk nagy részét beltéren, természetes fényviszonyok között töltik,
  • mindennapi tevékenységeiket hosszú távon végzik erőteljes fényben, nem csak kül-, hanem beltéren is.


Ekkor a legjobb választás egy kék-ibolya fény szűrővel ellátott szemüveg*, ami akár dioptria nélkül is elkészülhet. Így elkerülhető a kék-ibolya fény okozta diszkomfort érzet.

 * ISO TR 20772:2018 ​ szabvány szerintElőzze meg a probléma kialakulását!

A túlzott kékfény fokozhatja a szem diszkomfort érzetét. Előzze meg a problémát, kérje szakember véleményét! Ha úgy tapasztalja, hogy az életmódja miatt szükséges a plusz védelem, mindenképp nézzen szét az Ofotért szemüveg kínálatában, és vásároljon kék-ibolya fény szűrővel* ellátott szemüveget! Készülhet dioptria nélkül, amennyiben nem áll fenn látásélességi probléma, vagy dioptriás változatban, amennyiben szükséges.

 * ISO TR 20772:2018 ​ szabvány szerint

Gyakori kérdések és válaszok

Melyek a kékfény szűrős szemüveg előnye?

A kékfény szűrős szemüveg előnye, hogy megszűri a természetes fényből érkező kék-ibolya fényt*. A kékfénynek való sokáig tartó kitettség diszkomfort érzetet okozhat, így kiszűrése segíthet a szem kipihent állapotának megőrzésében és visszaállításában.

*ISO TR 20772:2018 ​ szabvány szerint.


Kinek javasolt a kékfény szűrős szemüveg?

A kékfény szűrős szemüveg minden olyan személynek javasolt, aki fokozott kék-ibolya fénynek van kitéve. Elsősorban azok számára fontos a megfelelő védelem, akik sok időt töltenek erőteljes fényviszonyok között. Mivel a Nap jelenti a kék-ibolya fény elsődleges forrását, szabadtéri tevékenységek végzése során érdemes kékfény szűrő szemüveget viselni. De világos beltéren, irodai környezetben is hasznos lehet hosszú távon a kékfény szűrő szemüveg viselése.


Szemüveg kékfény szűrő réteggel: szükségem van rá?

A kékfény szűrős szemüveg gyakorlatilag mindenki számára hasznos lehet, bármilyen tevékenységet is folytat. A szemünk természetes fényből érkező kék-ibolya fénynek való folyamatos kitettsége mindennapjaink állandó velejárója. Ez a kitettség sokaknál okozhat szemfáradtságot vagy diszkomfort érzetet, a megfelelő védelem nélkül. Nem csak azok számára nyújt védelmet, akik a mindennapok során sokat vannak a szabadban, hanem azoknak is, akik napjuk nagy részét beltéren töltik, természetes fényviszonyok között.


Bármely kerettel kérhető a kékfény szűrős lencse?

Igen, bármely kerettel kérhető a kékfény szűrős lencse. Pontosabban a kék-ibolya szűrésére alkalmas lencsebevonat, felhelyezhető bármely kínálatunkban elérhető szemüveglencsére és dioptriás napszemüvegre.


Javasolt a számítógéphez szemüveg használata?

A tudomány jelenlegi állása szerint nincs olyan empirikus kutatás, amely egyértelműen alátámasztaná, hogy a digitális eszközök kijelzőjéből származó kékfény negatív élettani hatásokkal bír. Így a számítógéphez szemüveg használata csak azoknak javasolt, akik látáskorrekció vagy egyéb megfontolás miatt viselnek szemüveget. Azonban, amennyiben úgy érzi, hogy a személyes komfortérzetét mégis növelheti a speciális szemüveg viselése, készíttethet dioptria nélküli kékfény szűrős szemüveget .


 

Tekintse meg a szemüvegeket!

Címkék:

További bejegyzések

[ErrorDialogTitle]

asdfasdfasd

Siker

A termék sikeresen a kosárba került