Blue filter, avagy a kék fényt szűrő szemüvegfilter jelentősége

Blue filter, avagy a kék fényt szűrő szemüvegfilter jelentősége

A digitális technológiák felvirágzása és kiteljesedése sok változást magával hozott. A társadalmi szerepkörök átalakultak, az információ értéke felerősödött, a munkastruktúrák átszerveződtek, és az egészséges életmód új keretmeghatározást kapott.

A számos pozitívum mellett sajnos megjelentek olyan egészségügyi problémák is, amelyeket e változások hoztak magukkal: a rohanás, az okostelefonok, tabletek okozta folyamatos “elérhető” állapot, a kialvatlanság, a szemfáradtság, és ebből kifolyólag az állandó stressz.

Szerencsére a megfelelő bioritmus kialakítása mellett a nehézségek megelőzhetők és minimalizálhatók. Napjainkban elérhetők a kék fényt szűrő szemüvegfilterek (=blue filter), amik elsősorban a digitális eszközök kék sugárzásának káros hatását, és ennek mértékét csökkentik. Lássuk, hogy mit is jelent ez a gyakorlatban!


A kék fény jótékony és negatív hatása

Az emberi szemet érő fényforrásokok több típusát különböztetjük meg: a látható fény, az infravörös és az ultraibolya (UV-fény). Az UV-fényről köztudott, hogy több emberi szövetre nézve is veszélyforrást jelent – ezek között kiemelkedő figyelmet kell fordítani a bőr és a szem védelmére.

A látható fény tartomány kék spektrumába tartozik az ibolyakék fény is, ami intenzitását tekintve ugyan kevésbé káros, de mégis szűrőmechanizmus nélkül, közvetlenül jut el a szem fényérzékeny sejtjébe, a retinába.

Természetes mivoltában nem okoz problémát, sőt, kifejezetten jótékony hatást gyakorol az emberi szervezetre. Egyszerre felelős az egészséges mentálhigiénés állapotért, a jó közérzet fenntartásáért, és mindeközben segít összpontosítani, illetve koncentráltnak maradni a fókuszált feladatok elvégzésekor. A téli depresszív hónapok után, nem véletlen, hogy sok helyen fényterápiaként alkalmazzák.

A kékibolya-fénnyel kapcsolatos problémák abból adódnak, ha a szervezet túlzó módon ki van téve ennek a hatásnak, ami számos panaszt okozhat:

  • szemfáradtságot, látásproblémát,
  • fejfájást,
  • alvási zavarokat
  • fáradékonyságot
  • csökkent koncentrációs képességet.


A negatív hatás oka

Több kutatás is bebizonyította már, hogy ennek hátterében az újmédiás világ technológiája áll. A mindennap használatos elektronikai eszközök (pl.: táblagép, okostelefon, laptop, számítógép, TV) nagy mennyiségű kék fényt bocsátanak ki. Ez vezet el végül a problémához, hiszen lassan az élet minden területét lefedi a digitalitás, legyen szó a munkavégzésről, a számlák befizetéséről, az esti kikapcsolódásról stb.

A kék fényt blokkoló szűrő a szem jó barátja

A korábbiak fényében a kék fény mértékére fokozottan oda kell figyelni, viszont napjainkban ennek visszaszorítása igencsak nehéz feladat. Épp ezért jelentek meg a blue filter szemüvegek, amiket közismertebb nevükön monitor szemüvegeknek is neveznek. Titkuk a kék fényt blokkoló szűrő, ami bármilyen típusú szemüveglencséhez igényelhető.

Sokak számára érdemes elgondolkodni ezen a lehetőségen, azoknak is, akiknek van látásproblémájuk és szemüveget vagy kontaktlencsét viselnek. De azoknak is érdemes megfontolniuk, akiknek nincs tényleges látásproblémájuk, viszont:

  • munkájukat napról napra számítógép előtt végzik,
  • kikapcsolódásukhoz a sorozatnézés és/vagy számítógépes játék járul hozzá.

Ekkor a legjobb választás egy kékfényszűrővel ellátott szemüveg, ami akár dioptria nélkül is elkészülhet. Így elkerülhetők a Computer Vision Syndrome (magyarul a számítógép előtti munkavégzés okozta szindróma) tünetei: az égő és szúró szem, a fejfájás és a homályos látás.


Előzze meg a probléma kialakulását!

A kék fény egyik legalattomosabb hatása, hogy befolyásolja az alvási ciklust szabályozó és egyben irányító hormon termelődését (=melatonin), aminek következtében alvási problémák jelentkeznek. Ennek további következménye a nappali munkavégzés dekoncentráltsága, az energiavesztés, majd az immunrendszer védekezőképességének csökkenése.

Innentől kezdve nem nehéz kitalálni, hogy számos egészségügyi problémát okozhat, ha nincsenek komolyan véve a szemfáradtság “jelentéktelenebbnek” tűnő tünetei. Előzze meg a problémát, kérje szakember véleményét! Ha úgy tapasztalja, hogy az életmódja miatt szükséges a plusz védelem, mindenképp nézzen szét az Ofotért szemüvegkínálatában, és vásároljon blue filterrel ellátott szemüveget! Amely készülhet dioptria nélkül, amennyiben nem áll fenn fénytörési hiba, vagy dioptriás változatban, amennyiben ez szükséges.


Címkék:

További bejegyzések