Kancsalság, strabismus

Kancsalság, strabismus

A kancsalság, más néven strabismus vagy szemtengelyferdülés egy szemészeti probléma, amelynek során a két szem nézővonala nem párhuzamos, hanem szöget zár be egymással. Mi okozza, mik a tünetei, milyen típusai vannak, és hogyan lehet kezelni? Cikkünkből megtudja!

A kancsalság okai

A strabismus az újszülöttek körülbelül öt százalékánál figyelhető meg. Hátterében az alábbi okok szoktak állni:

  • Különféle agyi károsodások,
  • Neurológiai kórképek (myopathiák),
  • Fejet ért ütés, trauma,
  • Fertőző gyermekbetegségek,
  • A szem organikus károsodásai,
  • Stroke,
  • Cukorbetegség,
  • Veleszületett szürkehályog.

A kancsalság tünetei

A kancsalság legfontosabb tünetei a szemek hibás állása és a kettős látás. Ezen utóbbi tünetet a felnőttek észreveszik, de egy kisgyermek nem. Hanem megtanulja kizárni a második, zavaró képet, és lényegében csak az egyik szemét használja.

Ezen túl más tünetek is jelentkeznek. Ilyen a szemfáradtság, a koordinálatlan szemmozgások, a rosszullét, szédülés, a fényérzékenység, a mélységélesség zavara.

A strabismus típusai

A bénulásos kancsalság a motoros rendszer (szemmozgató izmok) károsodásának következménye. A két szem tengelye által bezárt szög, a kancsalsági szög változó, és bármely életkorban kialakulhat.

Ha a szenzoros funkció (látási funkció) alkalmazkodik a kancsalsághoz, magyarán az agy megtanulja kizárni a zavaró második képet, kísérő kancsalságról beszélünk. Ilyenkor a használatban lévő szem a fixáló szem, a másik szem a kancsalító szem. A kísérő kancsalság a strabismus leggyakoribb típusa, az esetek 95%-át ez teszi ki. Általában kisgyerekeknél alakul ki. Ami azért problematikus, mert ők nem tudják felmérni a problémát, és fennáll az esélye annak, hogy a kancsalító szemet nem használják. Ez a tompalátó szem így lényegében nem tanul meg látni.

A szemek állása alapján beszélhetünk esotropiáról, ahol is az egyik szem befelé fordul. Ez a gyakoribb. Illetve előfordul még az exotrópia, ahol pedig kifelé áll az egyik szem. A hipertrópiánál felfelé néz a kancsalító szem, a hipotrópia esetén pedig lefelé.

A kancsalság kivizsgálása gyermekeknél

A legtöbb eset kisgyermekeknél fordul elő. Az alábbi módokon lehet feltérképezni a helyzetet:

  • Váltott eltakarás. Az egyik szemet eltakarjuk, és megfigyeljük, hogy az eltakarás megszüntetése után a szem végez-e úgynevezett beállító mozgást. Majd a másik szemmel is elvégezzük. Ha a szabadon hagyott szem nem mozdul el, és a gyermek nem mutatja diszkomfort jeleit, akkor valószínűleg nem áll fenn tompalátás.
  • Ha két és fél évesnél idősebb a gyerek, megkérjük, hogy nézzen egy távoli pontra. A korábbi esethez hasonlóan itt is eltakarjuk az egyik szemet. A másik szemet pedig megfigyeljük. Ha beállító mozgást végez, akkor ez a kancsalító szem.
  • A rejtett kancsalság vizsgálatát a váltott eltakarás módszerével végezzük.
  • Megkérjük a beteget, hogy kövesse a kilenc fő nézési irányba mozgatott ujjunkat. Ezzel a károsodott szemmozgatóizmokat lehet feltérképezni.


További bejegyzések

[ErrorDialogTitle]

asdfasdfasd

Siker

A termék sikeresen a kosárba került